9th September Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

9th  September Current Affairs 2022
9th September Current Affairs 2022

1) Which state will host the Hockey World Cup 2023?

A. Odisha
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Delhi

Ans-A

• The 2023 Men’s Hockey World Cup will be the 15th edition of the Men’s FIH Hockey World Cup which is organized by the International Hockey Federation.
• The tournament will be held at the Kalinga Stadium in Bhubaneshwar and at the under-construction 20,000-seat Birsa Munda International Hockey Stadium in Rourkela, India from January 13 to 19, 2023.

2) Who has been nominated for the FIH Men's Player of the Year Award?

A. Suresh Singh
B. Sunil Chhetri
C. Harmanpreet Singh
D. Pritam Kotal

Ans-C

• Harmanpreet Singh has been nominated for the FIH Men’s Player of the Year Award.
• PR Sreejesh and Savita Punia have been nominated for then FIH Men’s and Women’s Goalkeeper of the Year, respectively.
• There is no Indian nominee for FIH Women's Player of the Year.
• Graham Reid, head coach of the Indian men's team, has been nominated for the FIH Men's Team Coach of the Year award.
• Janneke Schopman, coach of the Indian women's team, has been nominated for the FIH Women's Team Coach of the Year award.

3) Which company has replaced Paytm as the title sponsor of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

A. MasterCard

B. Vivo
C. Dream11
D. Oppo

Ans-A

• American financial company MasterCard has replaced Paytm as the title sponsor of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).
• With this, MasterCard will be the title sponsor for all international matches (both women & men) scheduled in India.
• It also covers domestic matches like Irani Trophy, Duleep Trophy, & Ranji Trophy.
• Paytm held the rights for 7 years as the title sponsor of BCCI.

4) Which state tops the Digital India Mission in usage of e-prosecution portal?

A. Gujarat
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh

Ans-C

• Uttar Pradesh, with 9.12 million cases, ranks at the top in the number of disposal and entry of cases through the eProsecution portal managed by the Union government under its Digital India Mission.
• According to the figures till the end of August, Madhya Pradesh followed in second spot at 2.31 million, Bihar with 859,000, Gujarat with 487,000 and Chhattisgarh with 383,000 cases.
• UP also ranks at the top in disposal of online cases on this portal, with about 470,000 entries, followed by 170,000 for MP and 125,000 for Gujarat.

5) Which state bagged the International Tourism award 2023 for 'best destination for culture'?

A. Kerala
B. West Bengal
C. Assam
D. Karnataka

Ans-B

• West Bengal has been accredited the International Travel Award 2023 for Best Destination for Culture by the Pacific Area Travel Writers Association (PATWA), an affiliate member of the United Nations World Tourism Organization (UNWTO).
• The award presented at the World Tourism and Aviation Leaders’ Summit in Berlin, Germany, on March 9, 2023.
• For the second year in a row, World Travel Awards selected the Republic of Cuba as the Caribbean’s Leading Cultural Destination in 2022.
• The Pacific Area Travel Writers Association (PATWA) is a professional travel writers organisation established in 1998.

6) Fatehgarh Central jail of which state has got five star rating from Food Safety Standards Authority of India (FSSAI)?

A. Karnataka
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Uttar Pradesh

Ans-D

• The Fatehgarh Central jail in Uttar Pradesh’s Farrukhabad district has earned a five-star rating from the Food Safety Standards Authority of India (FSSAI) for the quality of food it serves to inmates.
• A third-party audit, empanelled by the FSSAI, provided the five-star ‘Eat Right Certificate’ to the jail.
• It is a recognition of food quality and hygiene, which means the inmates are getting quality food items prepared in jail.
• According to District Magistrate Sanjay Kumar Singh’s media statement, 1,100 prisoners received clean and healthy food according to the FSSAI’s “Eat Right” accreditation.

7) “World Physical Therapy Day” is observed every year of                                                                     

A. 9th September

B. 8th September
C. 5th September
D. 7th September 

Ans-B

• Every year World Physical Therapy Day is observed on the 8th of September.
• World Physical Therapy Day informs people worldwide that exercise should be an integral part of our life.
• In 1996, it was proclaimed by World Confederation for Physical Therapy to observe World Physical Therapy Day on September 8.
• Several diseases can be cured with the help of Physical Therapy. They treat the injuries and deformities in a patient and make their damaged body part functional.
• Theme 2022: “Osteoarthritis”

8) Indian origin Vedant Patel creates history by becoming the Principal Deputy Spokesperson of -

A. Australia
B. United States
C. New Zealand
D. Canada

Ans-B

• Vedant Patel, the Principal Deputy Spokesperson for the US Department of State, has created history by becoming the first Indian-American to hold the daily state department news conference.
• During his briefing, Vedant Patel covered topics ranging from Russia’s unlawful invasion of Ukraine, Liz Truss becoming the Prime Minister of UK, and negotiations around JCPOA.
• Vedant Patel was born in Gujarat, and pursued his education at the University of California, Riverside. The man is known to be a close associate of US President Joe Biden. He previously served as the Assistant Press Secretary and Spokesperson in the White House for the president of the United States.

9) Which Small Finance Bank has launched a ‘Rainbow Savings Account’ for transgender community?

A. AU Small Finance Bank
B. Capital Small Finance Bank
C. Fincare Small Finance Bank
D. ESAF Small Finance Bank

Ans-D

• ESAF Small Finance Bank Limited has launched a ‘Rainbow Savings Account’ exclusively for the transgender community.
• The ‘Rainbow Savings Account scheme comes with a highinterest rate and advanced debit card facilities.
• Reserve Bank of India in 2015 directed banks to include a separate column ‘third gender’ in all their forms and applications.
• Many transgenders from different parts of Kerala participated in the launch of Rainbow Savings Account’s logo event, which was organized in association with the Navodaya Movement.

10) Samuel Joseph Jebaraj has been appointed as the Deputy Managing Director (DMD) of which bank?

A. Axis Bank
B. Yes Bank
C. HDFC Bank
D. IDBI Bank

Ans-D

• IDBI Bank has announced the reappointment of Samuel Joseph Jebaraj as the Deputy Managing Director (DMD) on the Board of the Bank for a period of 3 years.
• The board of directors has jointly approved the appointment. The reappointment is with effect from September 20, 2022.
• Currently, Government holds 45.48 percent stake in IDBI bank, and Life Insurance Corp of India, which is currently the promoter of the bank, owns a 49.24 percent stake

11) Which state/UT announced a ban on production, sale and use of Firecrackers till 1st Jan 2023?

A. Delhi
B. West Bengal
C. Kerala
D. Maharashtra

Ans-A

• Delhi environment minister Gopal Rai has announced that the ban on production, sale and use of all types of Firecrackers will be extended till January 1 to contain the pollution during the festival season.
• Rai said that the ban has been also been extended to online sale of firecrackers.
• The restriction will remain in force till January 1, 2023.
• In 2020, the National Green Tribunal (NGT) had imposed a total ban on the sale or use of all kinds of firecrackers in Delhi and adjoining areas from November 9 midnight to November 30 midnight.

12) As of March 2022, What is India’s external debt, as per the Finance Ministry’s data?

A. USD 220 billion
B. USD 420 billion
C. USD 620 billion
D. USD 820 billion

Ans-C

• India’s external debt rose by 8.2 per cent year-onyear to USD 620.7 billion as of March 2022, as per the Union Finance Ministry’s ‘Status Report on India’s External Debt 2021-22’.
• While 53.2 per cent of the debt was denominated in the US dollar, Indian rupee-denominated debt was the second largest, which was estimated at 31.2 per cent.
• External debt as a ratio to GDP was 19.9 per cent, while reserves to external debt ratio were 97.8 per cent

13) Which country inaugurated Maitree Super Thermal Power Project, constructed under India’s concessional financing scheme?

A. Sri Lanka
B. Bangladesh
C. Nepal
D. Myanmar

Ans-B

• Prime Minister Narendra Modi and Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina jointly unveiled Unit-I of the Maitree Super Thermal Power Project.
• The project is being constructed under India’s concessional financing scheme.
• It will add 1320 MW to Bangladesh’s National Grid.
• Seven agreements, including on water resources, railways, science and technology, space technology were exchanged between the Prime Ministers.

14) India has collaborated with which country to conduct cyber security exercise for 26 countries?

A. Japan
B. New Zealand
C. United States
D. United Kingdom

Ans-D

• India’s National Security Council Secretariat (NSCS) and the UK Government in collaboration with BAE Systems (British Aerospace) have successfully designed & conducted the ‘Cyber Security Exercise’ for 26 countries.
• The virtual Cyber Exercise on Ransomware Resilience was aimed at simulating a large, widespread cyber security incident affecting organizations within a country.
• The exercise was carried out as part of the International Counter Ransomware Initiative- Resilience Working Group which is being led by India under the leadership of the National Cyber Security Coordinator (NCSC).

15) Union Environment Ministry approved the New Coastal Zone Management Plan for which state?

A. Kerala
B. Karnataka
C. Goa
D. Maharashtra

Ans-B

• Ministry of Forest, Environment and Climate Change recently approved the New Coastal Zone Management Plan for Karnataka.
• Prime Minister Narendra Modi laid the foundation for various works worth Rs 3,800 crore at Goldfinch city in Karnataka.
• Karnataka is the first State in southern India and only the second state in the country to get the Plan prepared and approved as per the new Coastal Regulation Zone (CRZ) notification.