9th July Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

9th July Current Affairs 2022
9th July Current Affairs 2022

1) Who has become the first woman to feature on IMF’s ‘wall of former chief economists’?

A. Renu Khator
B. Gita Gopinath
C. Geeta Menon
D. Amartya Sen

Ans-B

• Gita Gopinath has become the first woman to feature on IMF’s ‘wall of former chief economists’.
• She has become the 2nd Indian to feature on IMF’s ‘wall of former chief economists’.
• Raghuram Rajan was the first Indian to achieve this honour.
• Gita Gopinath became IMF Chief Economist in October 2018. She served as the first female chief economist of IMF for three years.
• She was appointed International Monetary Fund’s First Deputy Managing Director in December 2021.
• Gita Gopinath is an Indian-American economist. She has earlier worked as an honorary economic adviser to the Chief Minister of Kerala.

2) Environment Ministry has organised the "Haryali Mahatsav" in which state/UT?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Chennai

Ans-B

• Ministry of Environment, Forest & Climate Change has organised ‘Hariyali Mahotsav’ in New Delhi in the spirit of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’.
• Hariyali Mahotsav, the ‘Tree Festival’ is organized to create awareness about the importance of trees and forest conservation.
• Hariyali Mahotsav is being organized by Ministry of Environment, Forest and Climate Change in collaboration with the State Governments, Police Institutions and Schools of Delhi for undertaking plantation drives.

3) India selected for UNESCO Panel on Intangible Cultural Heritage for a period of -

A. 2023-2027
B. 2022-2027
C. 2022-2026
D. 2023-2028

Ans-C

• On July 7, 2022, India got elected to “Intergovernmental
• Committee of UNESCO’s 2003 Convention for Safeguarding of Intangible Cultural Heritage (ICH)” for the third time.
• India will be a member for a period of 2022-2026.
• In past, India has been a member of ICH Committee for two times viz., during 2006-2010 and 2014-2018.
• Intangible cultural heritage is the practices, expressions,knowledge and skills that communities, groups and individuals recognise as part of their cultural heritage.
• Currently, UNESCO’s Representative List of the intangible cultural heritage of humanity has 630 elements.
• As of 2021, 14 cultural heritages of India have been placed in UNESCO’s Representative List of the intangible cultural heritage of humanity.

4) Who has been elected as the new President of Market Research Society of India (MRSI)?

A. Puttanna Kanagal
B. Manish Makhijani
C. Mani Ratnam
D. Ketan Mehta

Ans-B

• Market Research Society of India (MRSI) has announced the formation of the Managing Committee for the tenure of 2022-2024.
• Manish Makhijani, Global Insights Director of Hindustan Unilever Ltd. was elected as the new President and takes over from Sandeep Arora, Executive Vice President and Global Head – Research & Analytics Solutions, Datamatics Global Services.
• Makhijani has worked as the Vice President of MRSI last three years.
• Additionally, Paru Minocha and Saurin Shah were elected as Vice-Presidents, Prashant Kolleri as the Secretary, and Nitin Kamat as the Treasurer for MRSI.

5) India’s first ever Animal Health Summit has been held in -

A. Mumbai
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Kolkata

Ans-C

• India’s first ever “Animal Health Summit 2022” was organised on July 6, 2022 at NASC Complex, New Delhi.
• The Animal Health Summit was held to understand the significance of health of animals in broader objective of India’s rural incomes & prosperity, food & nutrition security, and overall economic development.
• The summit was organised by Indian Chamber of Food and Agriculture (ICFA) in collaboration with the Agriculture Today Group.
• Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Parshottam Rupala, attended the event as chief guest and inaugurated the summit.

6) Who has become the first captain in the history of T20 cricket to record 13 successive T20I wins?

A. Babar Azam
B. Rohit Sharma
C. Hardik Pandya
D. Rishabh Pant

Ans-B

• Indian skipper Rohit Sharma has become the first captain in the history of cricket to win 13 successive T20 Internationals.
• He achieved the feat after India beat England by 50 runs in the first T20I to take 1-0 lead in the threematch T20I series at the Rose Bowl, Southampton on July 7, 2022.
• This was Rohit Sharma's first match after recovering from COVID-19.
• Rohit Sharma has appointed as India's full-time T20I captain in November 2021 after Virat Kohli announced his resignation from the post ahead of ICC T2O World Cup 2022.

7) Which Indian cricketer has been invited as the guest of honour at the Indian Film Festival Melbourne 2022?

A. Yuvraj Singh
B. Anil Kumble
C. Sachin Tendulkar
D. Kapil Dev

Ans-D

• Legendary Indian cricketer Kapil Dev has been invited to be the guest of honour at the Indian Film Festival Melbourne 2022 (IFFM).
• He will be attending the festival to celebrate Kabir Khan's directorial film '83', which traces the journey of the Indian team-led by Kapil Dev that won the 1983 World Cup.
• The film festival will be held both in-person and virtually in the Melbourne from August 12-20, 2022. It was held virtually in 2020 and 2021. In 2019, the festival was hosted by the likes of Tabu, Shahrukh Khan, Karan Johar, Vijay Sethupathi, Zoya Akhtar among others.

8) Padma Vibhusan Award winner Shinzo Abe passed away. He was former Prime Minister of -

A. South Korea
B. Russia
C. China
D. Japan

Ans-D

• Former Japanese Prime Minister Shinzo Abe dies after he was shot while campaigning in Nara, western Japan.
• Shinzo Abe was conferred the Padma Vibhushan — India’s second-highest civilian award, in 2021.
• He was also the chief guest at the Republic Day parade in 2014 during the UPA government.

9) Veerendra Heggade, who was recently nominated to Rajya Sabha, is an eminent personality in which field?

A. Philanthropist
B. Sports
C. Business
D. Literature

Ans-A

• The renowned screenwriter V Vijayendra Prasad, sports legend P T Usha, music legend Ilaiyaraaja, and philanthropist and spiritual leader Veerendra Heggade were nominated for the Rajya Sabha.
• Under Article 80, the President of India nominates a total of 12 persons as his nominees to the Rajya Sabha.
• These persons are nominated in the domains of arts, literature, science and public service.
• Every second year, one-third of the members of Rajya Sabha retire, and their positions are filled by newly elected members.

10) Moab Khotsong, where 1.2-billion-year-old groundwater has been discovered, is located in -

A. Mozambique
B. Zimbabwe
C. South Africa
D. Zambia

Ans-C

• Geologists have discovered 1.2-billion-year-old groundwater about 3 km below surface in Moab Khotsong.
• It is a gold and uranium-producing mine in South Africa.
• This ancient groundwater is enriched in the highest concentrations of radiogenic products.
• Uranium and other radioactive elements naturally occur in the surrounding host rock.
• They provide information on co-habitating microorganisms previously discovered in the Earth’s deep subsurface

11) Which state government launches "Mission Kushal Karmi" programme to upskill construction workers?

A. Tamil Nadu
B. Bihar
C. Gujarat
D. Delhi

Ans-D

• Delhi Government launched ‘Mission Kushal Karmi’ for upgrading skills of construction workers.
• Delhi Government has launched this initiative in association with Delhi Skill and Entrepreneurship University (DSEU) and Delhi Building and Other Construction Workers Welfare Board.
• It will help in increasing the income of workers up to Rs 8,000. Its main aim is to provide training to 2 Lakh workers in a year.
• It will help in increasing the productivity of workers by 40 percent and decrease the wastage of materials by 50 percent.

12) Amit Ahah has unveiled the "Statue of Peace" of Swamy Ramanujacharya at which city?

A. Jammu
B. Ladakh
C. Jaipur
D. Srinagar

Ans-D

• Home Minister Amit Shah unveiled the 'Statue of Peace' of Swamy Ramanujacharya at Srinagar in Jammu and Kashmir.
• Ramanujacharya is regarded as a Vedic philosopher and social reformer, who travelled across India, advocating equality and social justice.
• Ramanujacharya is known for revived the Bhakti movement and his preachings inspired other Bhakti schools of thought.

13) Whose debut book titled "Getting the Bread: The Gen-Z Way to Success" was launched by Sakshi Malik?

A. Aanya Joshi
B. Prarthna Batra
C. Jayas Kumar
D. Kyra Kanojia

Ans-B

• Prarthna Batra’s debut book ‘Getting the Bread: The GenZ Way to Success’ was launched at a star-studded evening by sporting icon Sakshi Malik on 7th July at The Park, New Delhi.
• Prarthna Batra runs the YouTube channel ‘Power People and Prarthna’ and is passionate about animal rights, sustainability and more opportunities for women in India.
• She is also the co-founder of Lajja Diaries – an online platform, to felicitate the gender discourse on Feminism and Women’s Rights in India.

14) Which Union Minister has launched "SVANidhi Mahotsav" in New Delhi?

A. G. Kishan Reddy
B. Piyush Goyal
C. Rajnath Singh
D. Hardeep Singh Puri

Ans-D

• Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri on 7th July 2022 launched ‘SVANidhi Mahotsav’ which is a cultural festival for celebrating the success of PM SVANidhi Scheme.
• Ministry of Housing and Urban Affairs is organising ‘SVANidhi Mahotsav’ from 9th to 31st of this month.
• It is being held in 75 cities across 33 States and Union Territories.
• The Mahotsav will showcase a series of activities like
• Cultural activities, Digital transaction training, Loan mela,

15) Who has been elected as the President Designate of the Confederation of Indian Industry (CII) for 2022-23?

A. R Dinesh
B. Sanjiv Bajaj
C. Sanjiv Puri
D. Virendra Kumar

Ans-A

• R Dinesh, Executive Vice-Chairman of TVS Supply Chain Solutions, has been chosen as the Confederation of Indian Industry’s (CII) President Designate for the years 2022–2023.
• He previously served as the Chairman of the National Committees on Logistics, the CII Family Business Network India Chapter Council, the CII Tamil Nadu State Council, and the CII Institute of Logistics Advisory Council.
• From 2018 to 2019, he served as the Chairman of the CII Southern Region.
• Sanjiv Puri, Chairman and Managing Director of ITC, was elected as the Vice-President of CII at a meeting of the CII National Council held in Delhi.