8th July Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

8th July Current Affairs 2022
8th July Current Affairs 2022

1) PM Narendra Modi has inaugurated Akhil Bharatiya Shiksha Samagam at -

A. Lucknow
B. Varanasi
C. Gurugram
D. Karnal

Ans-B

• Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Akhil Bharatiya Shiksha Samagam in Varanasi on 7th July 2022.
• The Samagam, which is being held as a 3-day summit, will begin from 7th July 2022 and continue until 9th July 2022.
• The event is being organized by the Ministry of Education along with University Grants Commission (UGC) and Banaras Hindu University, and is aimed at reviewing progress around implementation of NEP 2020 and to chart out future plans.
• Akhil Bharatiya Shiksha Samagam will be the adoption of the Varanasi Declaration on Higher Education.
• This will showcase India’s extended vision and a renewed commitment to help achieve the goals of the higher education system.

2) Who will becoming the new Sherpa of G-20 in 2022?

A. Kiren Rijiju
B. Nitin Gadkari
C. Amitabh Kant
D. Rajnath Singh

Ans-C

• Former Niti Aayog CEO Amitabh Kant will be the new Sherpa of G-20.
• He succeeds commerce minister Piyush Goel, who was handling the job.
• With the G-20 presidency coming to India, a full-time Sherpa is required who would be needed to devote a lot of time to meetings that will be held in different parts of the country.
• The "Sherpa" is a personal representatives of the member countries. The role they play, in terms of importance, is named after people guide adventurers to Himalayan peaks.

3) Who has been appointed as the new MD and CEO of Aviva India Life Insurance Company?

A. Asit Rath
B. Suresh Nambath
C. Narasimhan Ravi
D. Ranjana Prakash

Ans-A

• Private life insurer Aviva Life Insurance Company India has appointed Asit Rath as its Chief Executive Officer and Managing Director.
• He will succeed Amit Malik who is leaving the business after 10 years.
• Rath is currently the CEO of Prudential Myanmar Life Insurance.

4) Which country's Prime Minister Boris Johnson has stepped down?

A. France
B. Denmark
C. Italy
D. UK

Ans-D

• Boris Johnson has resigned as leader of Britain's Conservative party , paving the way for the selection of a UK new Prime Minister.
• Johnson finall y agreed to step down as UK PM after a wave of resignations from top Ministers and close aides, bringing an end to a tumultuous two and a half years in office.
• The new leader of the Conservative Party will automatically become the new Prime Minister of the United Kingdom.

5) Who has been has been appointed as the Force Commander in the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS)?

A. Lt Gen Mohan Subramanian
B. Lt Gen Gurmit Singh
C. Lt Gen GAV Reddy
D. Lt Gen Paramjit Singh

Ans-A

• India’s Lieutenant General Mohan Subramanian has been appointed the Force Commander in the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).
• Subramanian succeeds Lieutenant General Shailesh
• Tinaikar of India.
• Almost 20,000 peacekeepers serve with the United Nations Mission in South Sudan to protect civilians and build durable peace in the conflict-affected country.
• The civilian, police and military personnel from 73 countries carry out many duties under the mandate provided by the United Nations Security Council.

6) Which state government set to introduce India's first right to health bill 2022 in state assembly?

A. Rajasthan
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Bihar

Ans-A

• The Rajasthan government is soon likely to introduce in the Assembly the Right to Health Bill.
• It is the first of its kind bill in India, which provides the Right to Health.
• It aims to improve the quality of health care services and to make them more affordable with the help of government and private healthcare providers.
• The government had prepared the draft of the bill in January. It defines the right of patients, their attendants and health care providers.

7) Which Indian state has recorded Skin diseases caused due to Nairobi flies?

A. West Bengal
B. Mizoram
C. Nagaland
D. Sikkim

Ans-D

• Students in East Sikkim have reported skin infections after coming in contact with Nairobi flies, also called Kenyan flies or dragon bugs.
• It is a species of insect native to East Africa.
• They are small, beetle-like insects that belong to two species, Paederus eximius and Paederus sabaeus.
• They are orange and black in colour and when disturbed they release a potent acidic substance called ‘pederin’ that causes burns.

8) Which country has announced the discovery of 31 million metric tonnes of Gold deposits?

A. Uganda
B. Kenya
C. Congo
D. South Sudan

Ans-A

• Uganda has recently announced the discovery of 31 million metric tonnes of gold deposits in the country.
• To boost the country’s economy, the Ugandan Government has licensed Wagagai Gold Mining Company, a Chinese firm to start producing gold products.

9) UK has signed its first International data sharing deal with which country?

A. Oman
B. South Korea
C. Qatar
D. Saudi Arabia

Ans-B

• The UK has signed its first international data sharing deal with South Korea after Brexit to promote digital trade.
• The deal will allow organisations in both the countries to transfer data without any restrictions.
• Google, Mastercard and Microsoft were advising the UK government on this deal as part of an International Data Transfer Expert Council.

10) "Mind Master: Winning Lessons form a Champion's Life" is the memoir of -

A. Aryan Chopra
B. Abhijeet Gupta
C. Viswanathan Anand
D. Leon Mendonca

Ans-C

• ‘Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life’ is the memoir of Chess legend and five-time world chess champion Viswanathan Anand.
• It is written by Anand with author-journalist Susan Ninan.
• Recently, Hachette India announced the expanded paperback edition of the book, ahead of the 44th FIDE Chess Olympiad.
• The book features a bonus chapter on how to navigate uncertainty and rapidly changing realities in the wake of the pandemic.

11) Which is the first state to connect One District (ODOP) mart with ONDC platform?

A. Haryana
B. Chhattisgarh
C. Jharkhand
D. Uttar Pradesh

Ans-D

• Uttar Pradesh has become the first state in the country to connect One District (ODOP) mart with the Open Network for Digital Commerce (ONDC) platform.
• The initiative aims to promote open networks for all aspects of exchange of goods and services over digital or electronic networks.
• After the on-boarding of odopmart.com, the ODOP products will be displayed on all e-commerce portals and apps that are associated with ONDC.

12) In Which country, First campus based IT business incubator was opened?

A. Pakistan
B. Bhutan
C. Nepal
D. Bangladesh

Ans-D

• In a major step towards boosting the start up sector in Bangladesh, the first campus based IT business incubator was opened at Chattogram.
• The facility named ‘Sheikh Kamal IT Business Incubator’ was inaugurated by Prime Minister Sheikh Hasina at the
• Chittagong University of Engineering and Technology (CUET) in a virtual function.
• The incubator will provide a complete and innovative ecosystem for start ups in Bangladesh.
• Some 220 entrepreneurs, trainees, free lancers and potential startups will get financial and logistical services at the centre along with the mentoships.
• The facility has been built over an area of 4.7 acre with a cost of Taka 113 crore.

13) India recorded its fastest growth in 11 years in services industry in which month?

A. March 2022
B. April 2022
C. May 2022
D. June 2022

Ans-D

• India’s services industry expanded at the fastest rate in over eleven years in June 2022 amid strong demand.
• The S&P Global India Services Purchasing Managers’ Index rose to 59.2 in June, its highest since April 2011.
• As per the survey, stubborn inflation remains a concern as prices charged rose at the sharpest rate in almost five years.

14) Which Indian-origin CEO has bee listed on the Forbes list of America's richest self-made women 2021?

A. Jayshree V Ullal
B. Seerja Sethi
C. Sara Blakely
D. Rihanna

Ans-A

• Jayshree V Ullal has been listed on the Forbes list of America's richest self-made women. With a net worth of $1.9 billion, Ullal owns 5% of Arista's stock.
• She ranks 15th on the Forbes list.
• She is also the recipient of numerous awards including Barron's "World's Best CEO's" in 2018.
• She is the president and CEO of Arista Networks, a computer networking firm.
• Born in London and raised in India, Ullal studied at the Convent of Jesus & Mary school.

15) Who has been appointed as the MD and CEO of SBI General Insurance Company?

A. Tapan Kumar Singhel
B. Mayank Bathwal
C. Varun Dua
D. Paritosh Tripathi

Ans-D

• SBI General Insurance, on 7th July announced the appointment of Paritosh Tripathi as its Managing Director and Chief Executive Officer.
• Tripathi was nominated by the parent company, State Bank of India for the position and has been appointed with effect from July 5.
• Tripathi succeeds P C Kandpal, who has been posted as Deputy Managing Director (P&RE) at the Corporate Centre, State Bank of India.
• From 2017 to 2020, Tripathi was Head - Bancassurance, firstly with SBI Mutual Fund and then with SBI General Insurance. Prior to that, he was Head - FI Relationship (East Asia) in Hong Kong and CEO, SBI DIFC Branch in Dubai.

16) Which company has announced the launch of "Startup School India"?

A. Microsoft
B. Google
C. Walmart
D. Amazon

Ans-B

• Google India announced the opening of Startup School, which would mentor 10,000 companies in tier II and III cities throughout the nation.
• The goal of Startup School is to provide early-stage startup owners with the resources, products, and information that expanding businesses require. It consists of a series of guided online trainings.

17) "World Kishwahili Language Day" is observed on which day?

A. 5th July
B. 6th July
C. 7th July
D. 8th July

Ans-C

• World Kiswahili Day is celebrated on the 7th of July every year following a declaration by UNESCO member states in this regard.
• Kiswahili is one of the most widely spoken languages in Africa and the most widely spoken in sub-Saharan Africa.
• Kiswahili is also the only African language that is an official language of the African Union.

18) "Global Forgiveness Day" is celebrated every year on -

A. 7th July
B. 8th July
C. 9th July
D. 10th July

Ans-A

• Global Forgiveness Day is celebrated around the globe on July 7 since 1994.
• This annual observation provides us with a great opportunity to reflect on the significance of forgiveness.
• The day is marked to appreciate the forgiveness others have shown to us in the past and acts as a reminder to forgive those who may need it — including ourselves.
• The day was first honoured in 1993 when a man named Desmond Tutu participated in a peace march in South Africa.
• In British Columbia, the day was initially founded as National Forgiveness Day in 1994.