7th September Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

7th September Current Affairs 2022
7th September Current Affairs 2022

1) Eyes on the Solar System' is a tool launched by which country?

A. USA
B. Switzerland
C. Israel
D. Russia

Ans-A

• USA’s NASA has released a recent update to its ‘Eyes on the Solar System’ visualization tool.
• The browser-based visualization tool allows users to  rotate objects, compare them side by side, and modulate the perspective and lighting.
• Users can also explore interactive simulations of missions undertaken by Voyager, Perseverance, and other spacecraft.

2) Who is leading a delegation to Milan, Italy to attend the "Gastech Milan-2022"?

A. S Jaishankar
B. Piyush Goyal
C. Hardeep Singh Puri
D. Narendra Modi

Ans-C

• Petroleum and Natural Gas Minister Hardeep Singh  Puri is leading a delegation to Milan, Italy to attend the Gastech Milan-2022.
• The Minister will chair the “India Spotlight: Powering India’s energy industry – new avenues for a sustainable future” panel discussion.
• He will also take part in a ministerial panel discussion titled “Energy Security and Transition”.
• India Energy Week, scheduled from 5th-8th February 2023 in Bengaluru, will be launched by the Minister during this visit.

3) Rajpath and Central Vista lawns in the national capital Delhi has been renamed as -

A. Kartavya Path
B. Atal Path
C. Kavya Path
D. Kalam Path

Ans-A

• The government has decided to rename the historic Rajpath and Central Vista lawns in the national capital Delhi as ‘Kartavya Path’.
• Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the revamped Central Vista on 8 September 2022.
• The decision to rename the lawns is an attempt to shed names and symbols that are remnants of the British era.
• Rajpath was known as ‘Kingsway’ during British Rule.

4) President Droupadi Murmu has honored how many teachers with National Teachers Award 2022?

A. 28 Teachers
B. 36 Teachers
C. 45 Teachers
D. 75 Teachers

Ans-C

• On the occasion of Teachers Day, President Droupadi Murmu has honoured 45 selected teachers from across the country with National Awards at Vigyan Bhawan New Delhi.
• India has celebrated its 50th National Teachers’ Day.
• The day is celebrated on September 5 every year which is the birth anniversary of India’s second President Dr Sarvepalli Radhakrishnan, who was also a scholar, philosopher, and Bharat Ratna awardee.
• President Murmu also informed that India’s school education system is one of the largest in the world. In more than 15 lakh schools, more than 26 crore students are being provided education by about 97 lakh teachers.

5) Which is the first Indian state to have the first modified bio-village?

A. Manipur
B. Mizoram
C. Tripura
D. Nagaland

Ans-C

• Tripura becomes the first state in India to have the first modified bio-village.
• The Daspara village of Tripura is converted into a naturebased lifestyle and livelihood and reduced the use of chemical fertilizers.
• Dasapara is a home for 64 families which depends on agriculture and fishery.
• Daspara is one of the five successful bio-village 2.0 conceptualized in Tripura after the BJP came into power and adopted the Climate change mitigation endeavor of Prime minister Narendra Modi.
• Tripura Government has aimed to set up a total of 100 bio villages in the state. 10 bio villages are completed, and the first bio village has been set up at Dasapara in Charilam constituency of Sepahijala district.

6) Which village has become first in Uttar Pradesh to have RO Water in every household?

A. Bhartaul
B. Phulpur
C. Karchhana
D. Allapur

Ans-A

• Under the Adarsh Gram Panchayat initiative, Bhartaul village in Bareilly district (Uttar Pradesh) has become the first village in the state to have RO water in every household.
• As many as four RO plants have been brought up in the village with an aim to make clean drinking water available to all. The authorities plan to set up more ROs in the near future.
• It will save people from water-borne diseases.
• The village head Pravesh Kumari is in charge and has been taking care of the RO plants in the village

7) “International Day of Clean Air for blue skies” is observed every year on -

A. 5th September
B. 6th September
C. 7th September
D. 8th September

Ans-C

• The International Day of Clean Air for blue skies is observed globally on September 07 to promote and facilitate actions to improve air quality.
• It aims to raise public awareness at all levels (individual, community, corporate and government) that clean air is important for health, productivity, the economy and the environment.
• Theme 2022: The Air We Share
• The United Nations General Assembly adopted the
• Resolution to hold an International Day of Clean Air for blue skies on December 19, 2019, during its 74th session and invited the United Nations Environment Programme (UNEP).

8) India’s 1st needle-free intranasal COVID-19 vaccine has been developed by -

A. Bharat Biotech
B. Serum Institute of India
C. Biological E
D. Cadila Healthcare

Ans-A

• Bharat Biotech has received emergency use authorization for India’s 1st needle-free intranasal COVID-19 vaccine.
• DCGI granting approval for the first intranasal vaccine comes as a major milestone in India’s fight against the COVID-19 pandemic.
• As of now, the Drugs Controller General of India (DCGI) has approved the intranasal vaccine for restricted emergency use in those aged above 18 years 
• The intranasal vaccine has been named ChAd36-SARSCoVS COVID-19 (Chimpanzee Adenovirus Vectored) recombinant nasal vaccine.

9) Which has become the first country to approve the World’s first needle-free COVID-19 vaccine?

A. India
B. Russia
C. China
D. US

Ans-C

• China has become the first country in the world to approve the world’s first needle-free, inhaled version of the COVID19 vaccine.
• China’s National Medical Products Administration approved the vaccine for emergency use as a booster vaccine.
• The companies in China have been looking into developing inhaled versions of vaccines to stimulate the antibodies in nasal and airway tissues to defense against COVID-19.

10) According to which Indian bank, India would become the World's 3rd largest economy by 2029?

A. RBI
B. SBI
C. PNB
D. SIDBI

Ans-B

• According to SBI’s Research Report, India would surpass Germany in 2027 and Japan by 2029 at the current rate of growth and become the world’s 3rd largest economy.
• Indian economy is currently the 5th largest economy in the world after overtaking the UK.
• The path taken by India since 2014 reveals India is likely to get the tag of 3rd largest economy in 2029, a movement of 7 places upwards since 2014 when India was ranked 10th.
• For Q1 FY 2022-23, India registered GDP growth at 13.5%. The report said, at this rate, India is likely to be the fastest growing economy in the current fiscal.

11) Indian Army Chief Manoj Pande has been conferred with the honorary rank of Army General by which country?

A. Bhutan
B. Japan
C. Bangladesh
D. Nepal

Ans-D

• The Indian Army Chief General Manoj Pande has been conferred with the honorary rank of General of Nepal Army by the President of Nepal Bidya Devi Bhandari in a ceremony at her residence ‘Shital Niwas’ on September 5, 2022.
• The ceremony was part of the unique traditions between the armies of India and Nepal.
• General Manoj Pande, PVSM, AVSM, VSM, ADC is an Indian Army General serving as the 29th and the current Chief of the Army Staff. He previously served as the Vice Chief of the Army Staff, General Officer-Commanding-inChief of Eastern Command and also as the Commanderin-Chief of Andman and Nicobar Command.

12) Which of the Indian cricketer has announced retirement from all formats of Cricket?

A. Ravindra Jadeja
B. Shikhar Dhawan
C. Suresh Raina
D. R. Ashwin

Ans-C

• The former all-rounder of the Indian Cricket Team Suresh Raina announced retirement from all forms of cricket on September 6, 2022.
• The 35-year-old Suresh Raina confirmed the latest development through the social media post.
• One of the most prominent faces of the Indian Premier League (IPL), Suresh Raina was not able to find a buyer at the mega auction earlier in 2022.

13) Central Government approved celebrating “Hyderabad Liberation Day” all year long from -

A. 1st September
B. 16th September
C. 17th September
D. 1st October

Ans-A

• The Indian government has given approval to the annual commemoration of “Hyderabad Liberation Day” from 17th September 2022 to 17th September 2023.
• The Ministry of Culture will host the opening ceremony for the year-long celebration of Hyderabad Liberation Day on September 17, 2022.
• Objective – To raise awareness of the story of resistance, valour, and sacrifice among the current generation, both in the region under consideration and across India.
• The event commemorates India’s annexation of Hyderabad in 1948, following India’s partition. India was divided into several princely states. When the British left India in 1947, they gave the princely states the option of joining India or Pakistan or remaining independent.

14) Who has won the gold medal in the Malaysian Age Group Rapid Chess Championship in Kuala Lumpur?

A. Aditya Saxena
B. Alaukik Sinha
C. Anishka Biyani
D. Vaishali Rameshbabu

Ans-C

• Six-year-old Anishka Biyani has won the gold medal in the Malaysian Age Group Rapid Chess Championship at Kuala Lumpur.
• Anishka, a first-grade student of Dhirubhai Ambani School, achieved the feat in the Under-6 Open category with an impressive score of four points out of a possible six to clinch the title in the girl’s category.
• In July 2022, Anishka also qualified as one of the best under7 players in the All India FIDE rating chess tournament held in Hyderabad.

15) UN Secretary-General Antonio Guterres has appointed former Kyrgyzstan President Roza Otunbayeva as his new envoy to

A. Sooronbay Jeenbekov
B. Sadyr Japarov
C. Roza Otunbayeva
D. Talant Mamytov

Ans-C

• United Nations chief Antonio Guterres has appointed former Kyrgyzstan President Roza Otunbayeva as his new envoy to Afghanistan.
• UN Secretary-General Guterres appointed Otunbayeva for the position of Special Representative for Afghanistan and  Head of the United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA).
• Otunbayeva succeeds Deborah Lyons of Canada, to whom the Secretary-General expressed his gratitude for her dedicated service.
• Roza Otunbayeva has previously served as President of the Kyrgyz Republic from 2010 to 2011 and on three occasions as the foreign minister.

16) Who is the author of the book titled 'The India Way: Strategies for an Uncertain Wrold'?

A. Kiren Rijiju
B. S Jaishankar
C. Piyush Goyal
D. Piyush Goyal

Ans-B

• External Affairs Minister S Jaishankar recently launched the Gujarati translation of his book, “The India Way: Strategies for an Uncertain World” in Gujarat.
• The original version of the book in English was launched in the year 2020.
• Jaishankar writes in the book that India has had to struggle mightily to gain influence in a domain that could have come more easily earlier as its foreign policy carries “three major burdens” from its past.

17) PM Narendra Modi has inaugurated mechanization and industrialization projects worth Rs.3800 crores in which city?

A. Bengaluru
B. Kochi
C. Mangaluru
D. Mysuru

Ans-C

• Prime Minister Narendra Modi has inaugurated and laid the foundation stone of mechanization and industrialization projects worth Rs 3,800 crores in Mangaluru.
• He inaugurated a project for mechanisation of containers and other cargo undertaken by the New Mangalore Port Authority, and laid foundation stone of projects worth around ₹1,000 crore undertaken by the port.
• He also inaugurated two projects undertaken by Mangalore Refinery and Petrochemicals Limited (MRPL).

18) Which state government has launched 'Pudhumai Penn' (modern woman) scheme for Girl Students?

A. Tamil Nadu
B. Odisha
C. Andhra Pradesh
D. Kerala

Ans-A

• Chief Minister MK Stalin launched the Pudhumai Penn Scheme in Chennai.
• Arvind Kejriwal, CM of Delhi was also present at the inauguration ceremony held in Bharathi college for women.
• The scheme is a special initiative by the Tamil Nadu government toward supporting women in higher education.
• With the Pudhumai Penn Scheme, every girl who has been a student of government school from class 6 to 12 will be eligible for financial assistance.
• As per this, girls who wish to pursue higher education will be eligible to get INR 1000 per month until they complete their course.

19) PM Narendra Modi has announced to developed and upgraded how many schools across India under Pradhan Mantri Schools For Rising India (PM-SHRI) Yojana?

A. 11,500 schools
B. 14,500 schools
C. 18,000 schools
D. 75,000 schools

Ans-B

• On the occasion of Teacher's Day 5th Sep 2022, the Prime Minister, Narendra Modi has announced development and upgradation of 14,500 schools cross India under the Pradhan Mantri Schools For Rising India (PM-SHRI) Yojana.
• These schools will become model schools and will encapsulate the full spirit of the National Education Policy (NEP) 2020.

20) Who has received the Emmy Award for voice in the documentary 'Our Great National Parks'?

A. Barack Obama
B. Justin Trudeau
C. Volodimir Zelensky
D. None of the above

Ans-A

• Former U.S. President Barack Obama won his first notable Emmy award for the narration of Netflix’s documentary series, ‘Our Great National Parks’.
• Barack Obama is the second president to have an Emmy. Dwight D. Eisenhower was given a special Emmy Award in 1956.
• Barack Obama previously won Grammy Awards for his audiobook reading of two of his memoirs, The Audacity of Hope and A Promised Land. Michelle Obama won her own Grammy for reading her audiobook in 2020.

21)Which bank has named Krishnan Sankarasubramaniam as new MD & CEO?

A. City Union Bank
B. Tamilnad Mercantile Bank
C. Canara Bank
D. Punjab National Bank

Ans-B

• The Tuticorin-based Tamilnad Mercantile Bank (TMB) Ltd has announced the appointment of Krishnan Sankarasubramaniam as the Managing Director and CEO with effect for three years.
• His appointment was approved by the Reserve Bank of India (RBI).
• He was also Executive Secretary to the Board of Indian Bank.
• He is also a Certified Associate of the Indian Institute of Bankers (CAIIB).

22) Which country has declared a war against Floppy Disks?

A. South Korea
B. USA
C. China
D. Japan

Ans-D

• Japan’s government has recently declared a war on Floppy Disks.
• Japan’s Digital ministry has announced that it will do away with floppy disks and other outdated technology to modernise its bureaucracy.
• The magnetic storage disks became obsolete and were phased out globally decades ago.
• Japan has announced to move administrative procedures online.
• Used between 1970s and 1990s, a floppy disk is a removable disk storage device used to save computer data and programmes.

23) The book ‘Divorce and Democracy: A History of Personal Law in Post-Independence India’ has been written by -

A. Ajay Srivastava
B. Saumya Saxena
C. Suman Solanki
D. Abhirup Ghosh

Ans-B

• A new book on divorce laws and various religions in the post-colonial era was released at the India International Centre.
• The book ‘Divorce and Democracy: A History of Personal Law in Post-Independence India’ talks about family law, religion, and gender politics in India.
• The book has written by Saumya Saxena, a British Academy Fellow at the faculty of History, University of Cambridge, the book talks about the Indian state’s difficult dialogue with divorce, which reconciles largely through religion.