25th February Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

25th February Current Affairs 2022
25th February Current Affairs 2022

1) Rakesh Sharma has been re-appointed as the MD & CEO of which bank? 

A. Yes Bank 
B. HDFC Bank 
C. IDBI Bank 
D. Axis Bank 

Ans-C

• The Reserve Bank of India (RBI) has approved the reappointment of Rakesh Sharma as Managing Director and Chief Executive Officer of IDBI Bank. 
• Sharma has been appointed for a period of three years with effect from March 19, 2022. 
• He was previously appointed as the MD & CEO of the bank in October 2018.


2) Who has been appointed as the CEO & MD of Hindustan Unilever Ltd (HUL)? 

A. Rishi Gupta 
B. Sanjiv Mehta 
C. Pawan Munjal
D. Chandra Ghosh 

Ans-B

• FMCG major Hindustan Unilever Ltd (HUL) has announced the separation of the position of Chairman of the Board and the CEO & Managing Director of the company. 
• Nitin Paranjpe has been appointed as the Non-Executive Chairman of the company with effect from March 31, 2022. 
• He is currently serving as Chief Operating Officer of Unilever, the parent company of HUL. 
• Sanjiv Mehta will continue to be the Chief Executive Officer & Managing Director (CEO & MD) of the company.

3) Which country has launched its first hydrogen-powered train? 

A. China 
B. Japan 
C. USA 
D. Russia 

Ans-B

• Japan has launched its first hydrogen-powered train. 
• Japan has come forward to take this step to fulfill the objective of becoming carbon neutral by 2050. 
• East Japan Railway (JR East) plans to undertake test runs for the new train from late March 2022. 
• Named as Hybari, is the two-car train that costs over USD 35 million or 4 billion yen. 
• It might go up to 140 kilometers or 87 miles at a top speed of 100 kilometers per hour on single hydrogen refueling. 
• The train was developed by East Japan Railway associated with Hitachi and Toyota Motor Corporation. 


4) Total, How many Rafale aircraft has been received by India from France? 

A. 25 Rafales
B. 27 Rafales
C. 32 Rafales
D. 35 Rafales

Ans-D

• Three more Rafale fighter aircraft landed in India from France on February 22, 2022, with Indian-specific enhancements. 
• With this new arrival of the three jets, the total Rafale fleet with Indian Air Force (IAF) has reached 35. 
• The 36th and final aircraft will arrive in India from France by March- April 2022, and will be a trainer aircraft. 
• In September 2016, India exchanged Rs 59,000 croredeal with France for 36 Rafale fighter jets


5) Who has been appointed as Deputy MD of CSBBank following RBI’s approval? 

A. Pralay Mondal
B. Abhijeet Sen
C. Saundarya Jain 
D. Namit Saran 

Ans-A

• Pralay Mondal has recently(February 2022) been appointed as deputy managing director of CSB Bank following RBI’s approval for the same. 
• RBI’s approval comes barely one-and-a-half months before managing director CVR Rajendran retires on March 31. CVR has decided to take early retirement on health grounds. 
• Pralay Mondal’s appointment comes into effect from Thursday for a period of three years. 
• He has three decades of banking experience with several top lenders such as Axis Bank, HDFC Bank and YES Bank, has been with CSB since September 23, 2020 as president


6) Indian Navy’s multilateral exercise "MILAN 2022" has been started in which city? 

A. Bengaluru 
B. Vishakhapatnam 
C. Kochi 
D. Chennai 

Ans-B

• The latest edition of the Indian Navy’s multilateral exercise MILAN 2022 has been started on 25th February at the ‘City of Destiny’. 
• The Vishakhapatnam is known as ‘City of Destiny’. 
• Exercise is being conducted over a duration of 9 days in two phases with the harbour phase scheduled from 25 to 28 February and Sea Phase from 01 to 04 March. 
• India is celebrating the 75th year of its independence in 2022, and MILAN 22 provides an opportunity to commemorate this milestone with our friends and partners. 
• It is notable that country is celebrating the 75th year of its independence in 2022, and MILAN 22 provides an opportunity to commemorate this milestone with our friends and partners. 


7) Anti-submarine warfare aircraft "P-8I" has been developed by which company? 

A. Boeing 
B. Airnetz
C. Aroon
D. BrahMos

Ans-A

• The Indian Navy received the 12th anti-submarine warfare aircraft “P-8I” from the US-based aerospace company Boeing on February 23, 2022. 
• This is the fourth of four additional aircraft, for which the contract was signed in 2016. 
• The Ministry of Defence had signed a contract for eight P-8I aircraft in 2009. However, later in 2016, it signed a contract for four additional P-8I aircraft. 
• P-8I is a long-range maritime reconnaissance and AntiSubmarine Warfare Aircraft, and a variant of the P-8A Poseidon used by the US Navy. 
• India was the first international customer of Boeing for this aircraft. 
• The Indian Navy inducted the first P-8I aircraft in 2013. 


8) Who has become a full-time member of the Prime Minister's Economic Advisory Council? 


A. Chetan Ghate
B. Sandeep Bakshi
C. Sanjeev Sanyal
D. None of these 

Ans-C


• Noted economist and historian Sanjeev Sanyal has been inducted as a full-time member in the reconstituted Economic Advisory Council to the Prime Minister (EACPM). 
• He has been appointed for a tenure of two years. 
• Sanyal is currently serving as the principal economic adviser in the Ministry of Finance. 
• The EAC-PM is an independent body constituted by the central government that advises the prime minister on economic and related issues. It was reconstituted in October 2021, for a period of two years, after its term came to an end in September 2021. 
• Chairman of EAC-PM – Niti Aayog member Bibek Debroy.


9) Author of the book "The Great Tech Game: Shaping Geopolitics and the Destinies of Nations"? 

A. Anirudh Suri
B. Chetan Ghate
C. Sanjay Malhotra 
D. Sanjay Shrotriya

Ans-A

• Indian author Anirudh Suri has come out with his new book titled “The Great Tech Game: Shaping Geopolitics and the Destinies of Nations.’ 
• It has been published by HarperCollins India. 
• In this book, the author lays out a roadmap for how any country must develop its own strategic plan to succeed in this technology-dominant era. 
• Anirudh Suri is the founding partner and managing director of India Internet Fund


10) How many MPs was shortlisted for the "SansadRatna Award 2022"? 

A. Eleven 
B. Twelve 
C. Thirteen 
D. Fourteen 

Ans-A

• NCP’s Supriya Sule and BJD’s Amar Patnaik are among 11 MPs(8 LS +3 RS) shortlisted for the Sansad RatnaAward 2022. 


11) GDP growth estimate of India in CY2022 as per Moody’s? 

A. 7% 
B. 9.5% 
C. 8.4% 
D. 9.7% 

Ans-B

• Rating agency Moody’s has revised the economic growth estimates of India for Calendar Year (CY) 2022 and CY2023, in its Global Macro Outlook 2022-23, as follows: 
• CY2022- 9.5 percent (Earlier it was 7 percent) 
• CY2023 – 5.5 percent 


12) What is the estimated GDP growth rate of India in the FY22, as per India Ratings? 

A. 7.3 percent 
B. 9.1 percent 
C. 8.6 percent 
D. 10.2 percent 

Ans-C

• India Ratings & Research (India Ratings) has revised downwards the GDP growth forecast of the country for 2021-22 (FY22) to 8.6 percent. 
• Earlier this was projected at 9.2 percent


13) Indian Institute of Technology will establish its first branch outside India in -

A. Bangladesh 
B. UAE 
C. Uruguay 
D. Egypt 

Ans-B

• The Indian Institute of Technology will establish its first branch outside India in the United Arab Emirates (UAE) as part of the India-UAE trade deal signed. 
• The Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) signed between the UAE and India will usher in a new phase of joint strategic cooperation in all sectors. 
• The two nations will also set up an India-UAE cultural council to facilitate and promote cultural projects, cross-cultural exchanges and exhibitions. 
• The two countries and realizing the need to establish world-class institutions that encourage and support innovation and technological progress, the leaders agreed to establish an Indian Institute of Technology in the United Arab Emirates. 


14) Which Union Minister has launched the ERP system of Coal India Limited? 

A. Prahlad Joshi 
B. Piyush Goyal
C. Rajnath Singh 
D. Amit Shah 

Ans-A

• Union Minister Prahlad Joshi launched the ERP system of Coal India Limited(CIL) on February 23, 2022. 
• It is notable that ERP is a great tool of information technology intervention, which will help CIL improve its business performance and growth with enhanced data integrity and cost-effectiveness. 
• ERP stands for – Enterprise Resource Planning. 
• ERP system of CIL will in turn help the national miner evolve as a global player. 
• At its core, an ERP is an application that automates business processes, and provides insights and internal controls, drawing on a central database that collects inputs from departments including accounting, manufacturing, supply chain management, sales, marketing and human resources (HR). 


15) Who has composed the signature tune for “Vande Bharatam”? 

A. Ricky Kej
B. Bickram Ghosh 
C. Both (1) & (2) 
D. None of the above 

Ans-C

• The signature tune for “Vande Bharatam”, composed by Grammy Award winner Ricky Kej and Oscar contender Bickram Ghosh, was released by the Ministry of Culture on 22 February 2022 at an event under the Azaadi KaAmrit Mahotsav. 
• On this occasion Defence Ministry handed over the special trophy to Ministry of Culture in recognition of its exemplary efforts during the Republic day Event 2022. 
• It is notable that ‘Vande Bharatam’ song was produced for Vande Bharatam, Nritya Utsav of Ministry of Culture presented at Rajpath, New Delhi for the national Republic Day event 2022.


16) As per Nasscom, What is India's rank in terms of ecosystem for start-ups? 

A. Third 
B. Second 
C. Fourth 
D. Fifth 

Ans-A

• Accordingly Nasscom, India has the third-largest ecosystem for start-ups in the world and the number of such firms is growing significantly. 
• Most of the start-ups are on the application side, while a lot of work has also been done in the field of software-aided services. 
• It is notable that the number of start-ups is growing significantly in India with ten percent being added every year. 
• Nasscom centre of excellence is the largest tech innovation ecosystem in India, comprising start-ups, innovators, enterprises and the government. 
• Funding pattern is getting healthier for the unicorns in India.