23nd February Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

23nd February Current Affairs 2022
23nd February Current Affairs 2022

1) Vipula Gunatilleka has been appointed as the CFO of which Indian airline company? 

A. IndiGo
B. Jet Airways 
C. SpiceJet
D. Go First 

Ans-B

• Vipula Gunatilleka, the former Sri Lankan Airlines CEO, has been appointed as the Chief Financial Officer (CFO) of Jet Airways, by its new promoters, Jalan Kalrock Consortium. 
• Gunatilleka was the CEO of Sri Lankan Airlines until January 2022. 
• He will join Jet Airways with effect from March 1, 2022


2) Central Government has declared which plant as the brand product of J&K’s Doda district? 

A. Banafsha
B. Harad
C. Lavender 
D. Saffron 

Ans-C

• The Union Minister of Science & Technology, Dr JitendraSingh, chaired the District Development Coordination & Monitoring Committee (DISHA) meetings of several districts in Jammu & Kashmir recently. 
• A key decision taken during the meeting was to designate Lavender as Doda brand product, to promote lavender under ‘One District, One Product’ initiative of the Modi government. 
• Doda district in J&K is the birthplace of India’s Purple Revolution, or the cultivation of Lavender. 
• Though, Lavender cultivation is practiced in almost all the 20 districts of Jammu & Kashmir


3) India has inked Roadmap on Blue Economy and Ocean Governance with which country? 

A. Germany 
B. France 
C. Belgium 
D. Luxembourg 

Ans-B

• India and France have inked a Roadmap to enhance their bilateral exchanges on the blue economy and ocean governance. 
• The partnership will help to explore the potential for collaboration in marine science research for a better understanding of oceans and ensure that the ocean remains a global common, a space of freedom and trade, based on the rule of law. 
• The agreement on ‘Roadmap on Blue Economy and Ocean Governance’ was signed between India’s External Affairs 
• Minister Dr. S Jaishankar and his French counterpart Jean-Yves Le Drian


4) The inaugural event of Science festival “VigyanSarvatra Pujyate” was held at which city? 

A. Hyderabad 
B. Chennai 
C. New Delhi 
D. Kolkata 

Ans-C

• The Government of India has organized a week-long science exhibition titled ‘Vigyan Sarvatra Pujyate’ (विज्ञान विित्र पुज्यते) from February 22 to 28, 2022, as part of the Azadi Ka AmritMahotsav commemoration. It will be conducted simultaneously at 75 locations across the country through a hybrid model. 
• The festival will celebrate science and technology (S&T) and display the country’s scientific legacy and technology prowess. 
• The inaugural programme was held at Vigyan Bhavan, New Delhi on 22nd of February. 
• The festival will culminate on February 28, 2022, which coincides with the National Science Day, commemorated in remembrance of Nobel Laureate Sir C.V. Raman’s path-breaking discovery of the Raman Effect in 1930. 


5) Which Indian telecom company has joined the global SEA-ME-WE-6 undersea cable consortium? 

A. Airtel 
B. BSNL 
C. Vodafone-Idea 
D. Reliance Jio

Ans-A

• Telecom operator Bharti Airtel Ltd has announced that it has joined the SEA-ME-WE-6 undersea cable consortium, in a bid to scale up its high-speed global network capacity and serve India’s fast-growing digital economy. 
• SEA-ME-WE-6 stands for South East Asia–Middle East– Western Europe 6. 
• Airtel will be the major investor in the SEA-ME-WE-6. It shall be anchoring 20 percent of the overall investment in the cable system. 
• Through SEA-ME-WE-6, Airtel will be able to add 100 TBps capacity to its global network


6) Which state's 'Chamba' district has become the 100th Har Ghar Jal District? 

A. Haryana 
B. Himachal Pradesh 
C. Uttar Pradesh 
D. Punjab 

Ans-B

• Jal Jeevan Mission has achieved another milestone of providing tap water to every home of 100 districts in the country. 
• Jal Shakti Ministry said, Chamba, an Aspirational District of Himachal Pradesh has become the 100th Har Ghar Jal
• District. 
• The Ministry said, Chamba is the fifth aspirational district to become Har Ghar Jal. 
• Jal Jeevan Mission was announced by Prime Minister Narendra Modi on 15th August 2019, with the aim to provide an assured tap water supply to every rural home by 2024. 
• At the announcement of the Mission, out of 19 crores 27 lakh households, only three crore 23 lakh households in the country had tap water connections. 


7) "C-Dome" is a new naval air defense system of which country? 

A. Syria 
B. Jordan 
C. Egypt 
D. Israel 

Ans-D

• Israel has successfully tested a new naval air defense system “C-Dome,” to be used on the Israeli Navy’s Sa’ar 6class corvettes. 
• C-Dome is the naval version of the Iron Dome, an all-weather air defense system of Israel to intercept and destroy short-range rockets and missiles, from the Gaza Strip. 
• The successful test further strengthens the missile defense systems of the Israeli Navy to safeguard the maritime assets of the State of Israel. 


8) Which Indian chess player became the youngest to beat world number one chess champion, Magnus Carlsen? 

A. Rameshbabu
Praggnanandhaa
B. Luke Mendonca
C. Raunak Sadhwani
D. Prithu Gupta 

Ans-A

• India’s teen chess Grandmaster RameshbabuPraggnanandhaa created history as he defeated world number one chess champion, Magnus Carlsen, of Norway in an online chess tournament on February 20, 2022. 
• The 16-year-old Pragg achieved the feat in the eighth round of the Airthings Masters, an online rapid chess tournament, in 39 moves with black pieces. 
• The Airthings Masters is the first of the nine events of the 2022 Meltwater Champions Chess Tour, being held from February to November 2022. 


9) Which state became 1st state to launch Night Navigation Mobile App in Rivers? 

A. Haryana 
B. Bihar 
C. Rajasthan 
D. Assam 

Ans-D

• Chief Minister of Assam, Himanta Biswa Sarma has launched India’s first Night Navigation mobile application for ferry services on the Brahmaputra River in Guwahati, Assam. 
• It was developed by the State Transport Department in association with K Raju, the principal scientist of IIT Madras. 
• The first night journey of the IWT ( Inland Water Transport) ferry between Guwahati and North Guwahati was started on 19 February 2022. 
• The CM also launched ten Aadhar-based contactless services of the State Transport Department to make public service delivery time efficient and budget-friendly. The CM also launched an e-ticketing system for Dhubri and Silchar ferry services. 


10) Khajuraho Dance Festival is organized in which state? 

A. Himachal Pradesh 
B. Uttar Pradesh 
C. Andhra Pradesh 
D. Madhya Pradesh 

Ans-D

• The Madhya Pradesh Kala Parishad organizes the KhajurahoDance Festival, a one-week classical dance festival held annually beside the Khajuraho temples located in the Chhatarpur district of Madhya Pradesh. 
• This festival takes place from 20th to 26th February 2022. With performances by some of the top practitioners in the field, this festival celebrates the diversity of Indian classical dance genres such as Bharathanatyam, Kathak, Kuchipudi, Odissi, Kathakali, and Manipuri. Recently, modern Indian dance has been included. 
• This year’s Khajuraho Dance Festival is the 48th edition of this festival. In this festival, the Madhya Pradesh State RupankarKala Award and National Kalidas Award for dance will be presented to the various artists


11) Tanishka Kotia & Riddhika Kotia have been appointed as ‘Beti Bachao Beti Padhao’ Brand Ambassadors of -

A. Lucknow
B. Gurugram
C. Jaipur 
D. Bhopal 

Ans-B

• International Chess Player woman FIDE Masters, TanishkaKotia and her sister Riddhika Kotia are appointed as Brand Ambassadors of ‘Beti Bachao Beti Padhao’ scheme for the Gurugram District of Haryana. 
• Tanishka Kotia won the Limca Book of Records for being the youngest chess player in 2008. They belong to the Haryana state. Tanishka Kotia ranks 2nd in the country in the under16 category, World Chess Federation rankings released in 2019. 
• She won a gold medal at the ASEAN Chess Championship in 2013 and silver at the Commonwealth Chess Championship In 2014 in Scotland. Riddhika Kotia represented India at several prestigious international events, including the World Junior Chess Championship 2020


12) Who has been appointed as the member of Central Advisory Board on Culture (CABC) by Ministry of Culture? 

A. Indu Malhotra 
B. Sudha Ragunathan
C. S Somanath
D. Anup Bagchi

Ans-B

• Sudha Ragunathan has been appointed as the member of Central Advisory Board on Culture (CABC) by Ministry of Culture. 
• CABC was established to provide policy advice to Ministry of Culture on developing programmes. 
• It is presided over by Minister of Culture of the Government of India. CABC’s member provide policy advice, along with aiding participative decisionmaking and provide an integrated view of the different ideas and interests from various domains of culture. 


13) Who has been appointed as the President and CEO of Honda Cars India? 

A. Takuya Tsumura 
B. Yogesh Agrawal 
C. Rakesh Rawal
D. Amit Syngle

Ans-A

• Japanese auto major Honda has appointed Takuya Tsumura as the new President and CEO of Honda Cars India Ltd (HCIL). 
• Tsumura, 54, will take over from Gaku Nakanishi, with effect from April 1, 2022. 
• Nakanishi has been appointed as General Manager, 
• Automobile Business of Asian Honda (Regional office Bangkok, Thailand), which coordinates Honda operations in Asia and Oceania region. 


14) Who has become the new chairman of 'Andhra Pradesh Public Service Commission'? 

A. Rajnish Seth 
B. G Ashok Kumar 
C. Gautam Sawang
D. Rajiv Verma

Ans-C

• Senior IPS officer Gautam Sawang is the new chairman of Andhra Pradesh Public Service Commission. 
• Sawang, who served as the state’s Director General of Police from June 2019, was transferred four days ago and asked to report in the General Administration Department.


15) Who has inaugurated ‘Kisan Drone Yatra’ and flagged off 100 ‘Kisan Drones’? 

A. Amit Shah 
B. Narendra Modi
C. Venkaiah Naidu 
D. Ram Nath Kovind

Ans-B

• Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the ‘Kisan Drone Yatra’, an initiative by Garuda Aerospace Pvt Ltd and flagged off 100 ‘Kisan Drones’ in various cities and towns across India to spray pesticides in farms across the states of India. 
• This is a special initiative aimed to support the farmers across India. The 100 Kisan Drones were set off in 100 villages in 16 states across India which includes Uttar Pradesh, Punjab and Goa. 
• The farmers can use the high capacity Kisan drones to transport their produce such as fruits, vegetables and flowers to markets in a minimal time and boost their income.