19 thSeptember Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

19 thSeptember Current Affairs 2022
19 thSeptember Current Affairs 2022

1) Who has become the 76th Chess Grandmaster of India?

A. Sankalp Gupta
B. Pranav Anand
C. Mitrabha Guha
D. BVR Subramaniam

Ans-B

• 15--year--old, Pranav Anand from Bengaluru, Karnataka became India’s 76th Chess GrandMaster (GM) after winning against International Master (IM) Emin Ohanyan of Armenia.
• He received the title after he crossed the 2,500 Elo points in the ongoing World Youth Chess Championship in Mamaia, Romania.
• GrandMaster is the highest title apart from World Champion awarded to Chess players International Chess Federation FIDE. India’s 1st Chess GrandMaster was won by Viswanathan Anand at the age of 14 in 1988.

2) “World Bamboo Day” is observed every year on

A. 17th September
B. 18th September
C. 19th September
D. 20th September

Ans-B

• World Bamboo Day is observed every year on 18 September to raise awareness of the benefits of bamboo and to promote its use in everyday products.
• Bamboos are used for various purposes mainly in East and Southeast Asia.
• Bamboo is a tall, tree-like grass of the family Poaceae.
• It comprises more than 115 genera and 1,400 species.
• WBD was officially declared by the World Bamboo Organization on September 18 at the 8th World Bamboo Congress held in Bangkok in 2009.
• Theme 2022: "Bamboo for Green Life and Sustainable Development"

3) What is India's rank in the Global Crypto Adoption Index 2022?

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

Ans-D

• A Chainalysis 2022 Global Crypto Adoption report has  revealed that for the second consecutive year.
• Vietnam is ranked first in cryptocurre ncy adoption with an overall index ranking of 1.000, and India stood at 4th with an index score of 0.663.
• The Philippines and Ukraine have taken the second and third rankings, respectively.
• The report noted, “Out of our top 20 ranked countries, 10 are lower-middle income: Vietnam, Philippines, Ukraine, India, Pakistan, Nigeria, Morocco, Nepal, Kenya, and Indonesia. Eight are uppermiddle income: Brazil, Thailand, Russia, China, Turkey, Argentina, Colombia, and Ecuador.”

4) Which Indian city has been nominated as the first-ever SCO Tourism and Cultural Capital?

A. New Delhi
B. Kanpur
C. Lucknow
D. Varanasi

Ans-D

• Indian city Varanasi has been nominated as the firstever SCO Tourism and Cultural Capital.
• It was nominated for the period 2022-2023 at the 22 nd Meeting of Shanghai Cooperation Organization (SCO) Council of Hea ds of State in Samarkand, Uzbekistan on 16th September 2022.
• The nomination of Varanasi as the first ever SCO Tourism and Cultural Capital will promote tourism, cultural and humanitarian exchanges between India and the SCO member Countries.

5) Which of the following Islands is India's first Swachh Sujal Pradesh?

A. Lakshadweep
B. Agatti
C. Munroe
D. Andaman and Nicobar

Ans-D

• Union Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat has declared Andaman and Nicobar Islands as India's first Swachh Sujal Pradesh.
• Speaking at a function in Port Blair, he handed over the certificate to Lieutenant Governor Admiral DK Joshi.
• Now, all villages of Andaman and Nicobar Island have been certified as Har Ghar Jal and verified as open defecation free - ODF plus.
• He said, being remotely located from the mainland the achievement of the islands will prove to be a source of inspiration for rest States and Union Territories. This is the best gift for Prime Minister Narendra Modi on his birthday, he added.

6) Swati Piramal has been awarded the highest civilian honor of which country?

A. France
B. Russia
C. China
D. Japan

Ans-A

• Prominent Indian scientist and industrialist Dr Swati Piramal has been conferred France's top civilian honour for her contributions in the fields of business and industry, science, medicine, and towards strengthening Indo-French ties.
• Swati Piramal, 66, is the vice-chairperson of the Mumbaiheadquartered Piramal Group, a business conglomerate with interests in pharmaceuticals, financial services, real estate and glass packaging.
• Swati Piramal is also a recipient of the Padma Shri, one of the highest civilian honours of India, as a champion of developing frameworks and policies to support women in leadership roles. She has served as a member of the Prime Minister of India's Trade Advisory Council and the Scientific Advisory Council and is currently on the Harvard Global Advisory Council.

7) Who has been appointed as the UNICEF Goodwill Ambassador?

A. Vanessa Nakate
B. Luisa Neubauer
C. Dominika Lasota
D. Leonie Bremer

Ans-A

• 15th Sep 2022, United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) appointed Vanessa Nakate, a 25--year--old climate activist from Uganda as the Goodwill Ambassador of the UN Children’s Fund (UNICEF).
• Her collaboration with the organisation and recognising her outstanding global advocacy for climate justice for current and future generations.
• Nakate began her activism in January 2019, at the age of 22 with a protest with her siblings and cousins on the streets of Kampala, inspired by Greta Thunberg.

8) How many African cheetahs brought from 'Namibia' to 'Kuno National Park' in Madhya Pradesh?

A. 4 cheetahs
B. 8 cheetahs
C. 10 cheetahs
D. 14 cheetahs

Ans-B

• Prime Minister Narendra Modi on 17th Sep 2022 released Eight Cheetahs - brought from Africa’s Namibia - in the Kuno National Park of Madhya Pradesh.
• The arrival of the big cats in India - which has been dubbed as “historic,” considering Cheetahs went extinct in 1952 in the country - coincides with PM Modi’s 72nd birthday celebrations countrywide.
• Five of the eight cheetahs are female, between 2 and 5 years of age, and three are males between 4.5 and 5.5 years of age.

9) Which state government has announced to mark Puneeth Rajkumar’s birthday as Inspiration Day?

A. Telangana
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Karnataka

Ans-D

• The Karnataka government has announced to mark Puneeth Rajkumar’s birthday as Inspiration Day.
• Puneeth was born on March 17, 1975. So from next year, Karnataka will celebrate March 17 as Inspiration Day.
• Previously, Puneeth Kumar was posthumously honoured with the Karnataka Ratna award. The Kannada actor breathed his last on 29 October 2021.

10) Which paramilitary forces’ first female camel riding squad is being deployed along the India-Pak border?

A. BSF
B. CISF
C. ITBP
D. CRPF

Ans-A

• BSF’s first female camel riding squad will be deployed along the India-Pakistan border in Rajasthan &Gujarat.
• This Squad will be the first of its kind in the world.
• It will participate for the first time in the BSF Raising Day Parade on 1 December 2022.
• The BSF is India’s primary border-guarding force.

11) Who has launched Dashboard of the Department of Science and Technology (DST)?

A. Anurag Thakur
B. Piyush Goyal
C. Jitendra Singh
D. Nitin Gadkari

Ans-C

• Union Minister Jitendra Singh has launched Dashboard of Department of Science and Technology (DST).
• It has been launched to ensure effective implementation of projects, schemes, scholarships and fellowships funded by DST.
• Through this dashboard, details of each of the schemes and programmes for any group in every State can be accessed on a real time basis.
• The impact analysis of the schemes and scholarships both age wise and gender wise for SC/ST/OBCs and General Castes is embedded in the Dashboard for suggesting reformative measures to statesA. Anurag Thakur

12) Which has become India's 3rd bank to cross the market cap of Rs 5 lakh crore?

A. PNB
B. BOB
C. IDBI
D. SBI

Ans-D

• Public lender State Bank of India (SBI) hit the Rs 5- trillionmark in market capitalization (market cap) for the first time.
• SBI stood at the 7th position in the overall market cap ranking, according to the data from BSE.
• SBI has become the third lender in the country to cross the market cap of Rs 5 trillion.
• HDFC Bank, India’s largest private lender holds first rank in this list, with a market cap of Rs 8.38 trillion, followed by ICICI Bank, which has a market cap of Rs 6.33 trillion.

13) Who has inaugurated Ramakrishna Mission’s ‘Awakening’ programme for students of classes 1 to 5?

A. Anurag Thakur
B. Piyush Goyal
C. Dharmendra Pradhan
D. Amit Shah

Ans-C

• Union Education Minister Dharmendra Pradhan has inaugurated Ramakrishna Mission’s ‘Awakening’ programme for students of classes 1 to 5.
• It is an initiative towards ensuring the overall personality development of a child in line with the philosophy of National Education Policy (NEP), 2020.
• This unique initiative is a step toward ensuring holistic personality development of a child aligned with the philosophy of NEP 2020.
• Education Minister said that Social transformation is one of the key goals of education. Values and wisdom are more important than material wealth. Value-based education is important for building a future-ready and socially conscious generation, he added.

14) Which state government has decided to name the new integrated Secretariat complex after Babasaheb BR Ambedkar?

A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Telangana

Ans-D

• The Telangana government has decided to name the new integrated Secretariat complex in Hyderabad after Babasaheb BR Ambedkar.
• The move came after the Telangana legislative assembly unanimously passed a resolution urging the central government to name the new Parliament building in New Delhi after the chief architect of the Constitution.
• Construction of the new integrated Secretariat complex has been progressing at a fast pace with the target of getting it ready by the upcoming festival of Dasara.
• The seven-story Secretariat building with a built-up area of seven lakh square feet is being built at a cost of Rs 650 crore.

15) Who has been elected as the president of Auto industry body Society of Indian Automobile Manufacturers (SAM)?

A. Rajesh Verma
B. Vinod Agarwal
C. Dixit Joshi
D. R K Gupta

Ans-B

• Auto industry body Society of Indian Automobile Manufacturers has elected Vinod Aggarwal as its new president for 2022-23.
• Aggarwal, the MD and CEO of Volvo Eicher Commercial Vehicles, succeeds Maruti Suzuki India Executive Vice Chairman Kenichi Ayukawa.
• The SIAM also elected Tata Motors Passenger Vehicles Managing Director Shailesh Chandra as the Vice President.
• Satyakam Arya, CEO & MD, Daimler India Commercial Vehicles was elected as the Treasurer.

16) Who has launched the book ‘Ambedkar and Modi – Reformer’s Ideas Performer’s Implementation’?

A. Narendra Modi
B. Ramnath Kovind
C. Droupadi Murmu
D. Jagdeep Dhankhar

Ans-B

• Former President of India Ram Nath Kovind has launched the book ‘Ambedkar and Modi – Reformer’s Ideas Performer’s Implementation’.
• The book illustrates the life, works, and achievements of Dr. B.R Ambedkar.
• The book has been compiled by Bluekraft Digital Foundation.
• A foreword written by Rajya Sabha MP llaiyaraaja offers valuable insight of the works of Dr. Ambedkar.

17) A book titled ‘Muskurate Chand Lamhe aur Kuchh Khamoshiyan’ has been released by -

A. Rajkummar Rao
B. Paresh Rawal
C. Ajay Devgan
D. Manoj Bajpayee

Ans-D

• Noted Film Actor Manoj Bajpayee on 16th September 2022, released a book titled "Muskurate Chand Lamhe aur Kuchh Khamoshiyan" in presence of Information and Broadcasting Secretary Apurva Chandra at a function in New Delhi.
• The book has been authored by Jiwesh Nandan. It offers a bouquet of poems.
• Mr. Apurva Chandra said that the book is based on philosophy and humour. Jiwesh Nandan is a retired IAS officer of UP cadre. He has also authored a book titled ‘Maha Kumbh: A Spiritual Journey’.A. Rajkummar Rao

18) Ahmedabad Medical College has been named after whom?

A. Narendra Modi
B. Sardar Patel
C. Atal Bihari Vajpayee
D. Vivekanand

Ans-A

• A medical college run by an education trust of the Bharatiya Janata Party-ruled Ahmedabad Municipal Corporation (AMC) was on 15th September 2022, named after Prime Minister Narendra Modi.
• The Medical Education Trust (MET) runs the college in Ahmedabad's Maninagar area.
• The college, founded in 2009 when Modi was Gujarat CM, is one of the three medical colleges run by the AMC MET in the city. Two others are NHL Municipal Medical College and AMC Dental College.A. Narendra Modi

19) Indian-origin Shefali Razdan has been appointed as the ambassador of which country to the Netherlands?

A. France
B. Germany
C. America
D. Australia

Ans-C

• Shefali Razdan Duggal, an Indian-American political activist, has been confirmed by US Senate as the country’s next envoy to the Netherlands.
• Razdan Duggal, 50, was confirmed by the US Senate by a voice vote along with two other confirmations to senior administrative positions.
• She served as National Co-Chair of Women for Biden, and as a Deputy National Finance Chair at the Democratic National Committee.

20) Which state government has announced to declare the birth anniversary of Maharaja Hari Singh as a public holiday?

A. Punjab
B. Jammu & Kashmir
C. Haryana
D. Kerala

Ans-B

• In Jammu and Kashmir, the Government has decided to declare Maharaja Hari Singh’s birth anniversary, September 23 as a public holiday.
• The announcement was made by Lieutenant Governor, Manoj Sinha in Jammu on 15th September 2022.
• Maharaja Sir Hari Singh was the last ruling Maharaja of the princely state of Jammu and Kashmir. After Indian Independence in 1947, Singh wanted Jammu and Kashmir to remain as an independent kingdom. He was required to accede to the Dominion of India to get the support of Indian troops against an invasion by tribal armed men and the Pakistan Army into his state.

21) Who has been appointed as the new  'Commerce Secretary'?

A. BVR Subramaniam
B. Ravi Kishan Takkar
C. Abhishek Mishra
D. Sunil Barthwal

Ans-D

• Senior IAS officers Sunil Barthwal and Vivek Bharadwaj have been named as the Commerce and Mines Secretary, respectively, as part of a top-level bureaucratic reshuffle effected on 15th September 2022.
• Sunil Barthwal, a 1989-batch Indian Administrative Service (IAS) officer of Bihar cadre, is currently Secretary, Ministry of Labour & Employment. he will take over as the  Commerce Secretary succeeding B V R Subrahmanyam.
• Vivek Bhardwaj, a 1990-batch IAS officer of West Bengal cadre, will be the new Mines Secretary upon superannuation of Alok Tandon.

22) “International Coastal Cleanup Day” is observed every year on -

A. 3rd Friday of September
B. 18th September
C. 3rd Saturday of September
D. 19th September

Ans-C

• The International Coastal Cleanup Day is traditionally held on the third Saturday in September.
• In 2022, the day is being held on 18 September.
• Theme 2022: “Fighting for Trash Free Seas”.
• The first International Coastal Cleanup Day was observed in 1986. The day aims to increase public awareness about the accumulation and negative impacts of litter in oceans, on coastlines and on beaches.