17th March Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

17th March Current Affairs 2022
17th March Current Affairs 2022

1) India’s first Digital Water Bank ‘AQVERIUM’ has been launched in -

A. New Delhi 
B. Vadodara 
C. Bengaluru 
D. Surat

Ans-C

• First Digital Water Bank of India ‘AQVERIUM’ has been launched in Bengaluru, which is an innovative initiative aimed at better water management. It is formed by AquaKraft Group Ventures. 
• It is a very unique innovation combining sustainable & green technologies along with information technology, skill development & entrepreneurship. 
• It is a curated list of water data from all institutions and sources, that will help tackle some common development challenges. 


2) India’s First-of-its kind ‘World Peace Center’ will be established in -

A. Kochi 
B. Gurugram
C. Chandigarh 
D. Indore 

Ans-B

• Ahimsa Vishwa Bharti organization will set up India’s first ‘World Peace Center’ in Gurugram. 
• 'World Peace Center' will work for the establishment of peace and harmony in the world. 
• Programs of Peace Education will be prepared in the coordination of ancient knowledge and modern science. 
• The World Peace Center will work for the mental, emotional, and character development of the people. 
• Ahimsa Vishwa Bharti organization was founded by eminent Acharya Dr. Lokesh Muni to spread the message of Peace, Harmony, and Non-Violence.


3) India’s 1st Green Hydrogen Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) "Toyota Mirai" has been launched in

A. New Delhi 
B. Hyderabad 
C. Mumbai 
D. Bengaluru 

Ans-A

• Union Minister for Road Transport and Highways Nitin Gadkarihas inaugurated the world’s most advanced technologydeveloped Green Hydrogen Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) “Toyota Mirai” at New Delhi on March 16, 2022. 
• Toyota Mirai is India’s first Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV), which is completely powered by Hydrogen. 
• Toyota Mirai has been launched by Toyota Kirloskar Motor Pvt Ltd and International Center for Automotive Technology (ICAT) under a pilot project, to study and evaluate the performance of Toyota Mirai on Indian roads and climatic conditions. 
• This is a first of its kind project in India which will create a Green Hydrogen based ecosystem in the country and help India to become ‘Energy Self-reliant’ by 2047


4) Who has been sworn in as the 18th chief minister of Punjab? 

A. Vijay Pratap Singh 
B. Gurmeet Haher
C. Baljinder Kaur 
D. Bhagwant Mann 

Ans-D

• The Aam Aadmi Party (AAP) leader Bhagwant Mann has been sworn in as the 18th Chief Minister of Punjab on March 16, 2022. 
• Mann was administered the oath of office and secrecy by Punjab Governor Banwarilal Purohit. 
• The swearing-in ceremony took place at KhatkarKalan, the ancestral village of legendary freedom fighter Bhagat Singh. 
• AAP was declared winners, after the party managed to win 92 seats in the 117-member Punjab Assembly. 


5) Which state based, Mahanadi Coalfields Limited becomes largest coal producing company in India? 

A. Odisha 
B. Telangana
C. Andhra Pradesh 
D. Chhattisgarh 

Ans-A

• The Mahanadi Coalfields Limited (MCL), a unit of the CIL, has crossed 157 million tonne (MT) in coal production in the financial year of 2021-22, to become the leading coal producing company in India. 
• On March 12, 2022, the company produced 7.62 lakh tonne of dry fuel which is the highest in a day during the current financial year reaching 157.7 MT with a growth of around 16 per cent over the last financial year


6) UN General Assembly has approved which date as the "International Day to Combat Islamophobia"? 

A. 14th March 
B. 16th March 
C. 15th March 
D. 17th March 

Ans-C

• The U.N. General Assembly has approved a resolution to proclaim March 15 as the International Day to Combat Islamophobia every year, starting from 2022. 
• The resolution, adopted by 193-member UN General Assembly, was introduced by Pakistan’s ambassador Munir
• Akram on behalf of Organisation of Islamic Cooperation (OIC), on March 15, 2022. 
• The main objective of International Day to Combat Islamophobia will be curtailing systematic hate speech and discrimination against Muslims; respect for religious symbols and practices; along with the elimination of all forms of intolerance and discrimination based on religion or belief. 


7) India’s 1st Artificial Intelligence & Robotics Technology Park (ARTPARK) has been launched at -

A. IISc-Bengaluru 
B. IIT-Bombay 
C. IIT-Delhi 
D. IIT-Madras 

Ans-A

• India’s First Artificial Intelligence & Robotics Technology Park (ARTPARK) has been launched at IISccampus, Bengaluru. 
• It is promoted by a not-for-profit foundation set up by the Indian Institute of Science (IISc) Bengaluru, with a seed capital of ₹230 crores from the State and Central government. 
• It intends to use futuristic technologies with a focus on creating a globally leading artificial Intelligence and Robotics Innovation ecosystem in India


8) "2022 FIDE Chess Olympiad" will be held in -

A. Coimbatore 
B. Chennai 
C. Mysuru
D. Kochi 

Ans-B

• India has been picked as the host nation for the FIDE Chess Olympiad 2022. 
• The 44th edition of the Olympiad is scheduled to be held in Chennai. from 26th July 2022 to 8th August 2022. 
• This is the first time that India will host the FIDE Chess Olympiad since its inception in 1927. 
• The event was originally scheduled to be held in Russia, but FIDE pulled out from there following the Ukraine invasion. 
• International Chess Federation (FIDE) headquarter: Lausanne, Switzerland 


9) Who has inaugurated the 'Yoga Mahotsav 2022'? 

A. Narendra Modi
B. Rajnath Singh 
C. Sarbanand Sonowal
D. None of these 

Ans-C

• AYUSH Minister Sarbanand Sonowal on 13th March, has inaugurated Yoga Mahotsav 2022, an event to commemorate 100 days countdown in run up to 8th International Day of Yoga 2022 in New Delhi. 
• Sarbanand Sonowal has said that India is well positioned to become global leader in Yoga and traditional medicine. 
• This year the International Day of Yoga 2022 campaign will focus on the theme 100 days, 100 cities and 100 organizations till 21st June this year across the globe. For the first time to celebrate Azadi ka Amrut Mahotsav, it will demonstrate Yoga at 75 Heritage and iconic cultural sites on 21st June


10) Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) was recently launched for which state? 

A. Kerala 
B. Assam 
C. Bihar 
D. Karnataka 

Ans-B

• The Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) conceptualized under the MMP - Digital India Land Records Modernization Programme of the Department of Land Resources, was launched for Assam. 
• The program was launched virtually in presence of Union Minister of Rural Development & PanchayatiRaj Giriraj Singh. 
• The initiative plans to issue a 14-digit alpha numeric geo spatial unique identification number, which can be touted as Bhu - AADHAR for every land parcel of the state.


11) Which medal has been won by the Indian women's handball team in the Asian Junior Championship? 

A. Silver 
B. Bronze 
C. Gold 
D. None of these

Ans-C

• India defeated Thailand 41-18 in their last league match to win gold at the 16th Asian Women’s Junior Handball Championship in Almaty (Kazakhstan) on 14th March 2022. 
• The result also earned them a qualification for the Women’s Junior World Handball Championship, scheduled to be held in Slovenia from June 22 to July 3. The Indian junior women's handball team has created history by qualifying for the Junior World Championships for the first time ever. 
• The Women's Junior World Championships in Handball was first held in the year 1977. 


12) Which state has topped in the list of full immunization coverage under Mission Indradhanush? 

A. Gujarat 
B. Assam 
C. Bihar 
D. Odisha 

Ans-D

• According to the National Family Health Survey (NFHS)-5, Odisha became top state in the list of full immunisation in India with 90.5% coverage under Mission Indradhanush. 
• 20 districts of Odisha were found above 90% in full immunization and remaining 10 districts were less than 90%. 
• The Government of India’s Mission Indradhanush is a healthcare initiative. It was first launched on December 25, 2014. This scheme seeks to achieve 90 percent full immunization coverage in India and also sustain it by the year 2022.