17th February Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

17th February Current Affairs 2022
17th February Current Affairs 2022

1) SIDBI has launched the ‘Waste to Wealth Creation’ programme for women in -

A. Bihar 
B. West Bengal 
C. Jharkhand 
D. Sikkim 

Ans-B

• Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has launched the ‘Waste to Wealth Creation’ program for women in the Sundarbans in West Bengal. 
• In this, the women will make ornaments and showpieces from the fish scales. SIDBI will extend benefits to 50 women indirectly generating revenues from alternate livelihoods. 
• Later, these women are expected to become a trainer for replicating and disseminating the knowledge among other aspirants. 
• This is a part of mission Swavalamban of SIDBI that aims to support artisans to become sustainable


2) Which country will host the G20 summit in 2023? 

A. India 
B. Russia 
C. Italy 
D. Indonesia 

Ans-A

• India will hold the Presidency of the G20 from 1 December 2022 to 30 November 2023 and the G20 Summit will be held in India in 2023 (18th edition). 
• For its preparation, the government has approved the setting up of a G20 Secretariat and its reporting structures. The G20 Secretariat will be guided by an Apex Committee headed by Prime Minister Narendra Modi. 
• The G20 secretariat will be responsible for the implementation of overall policy decisions and arrangements needed for steering India’s forthcoming G20 Presidency. 
• In 2021, the G20 summits was held in Rome, Italy. 


3) What is the theme of FIntech Open Month by NITI Aayog? 

A. Achieve 
B. StartUps
C. FREE 
D. OPEN 

Ans-D

• NITI Aayog has started the Fintech Open Month from February 07, 2022 in coordination with PhonePe. 
• It is a first-of-its-kind initiative where fintech professionals can collaborate, exchange ideas, and innovate. 
• It will continue till Feb 28, 2022. 
• The overarching theme of Fintech Month of NITI Aayog is ‘OPEN’. 


4) Singer- Music composer Bappi Lahiri passes away at 69. His real name was -

A. Bansu Lahiri
B. Lahiri Mohan 
C. Alokesh Lahiri
D. Aparesh Lahiri

Ans-C

• Singer and music composer Bappi Lahiri, passed away at the age of 69 at Mumbai’s CritiCare Hospital on February 16, 2022 due to OSA (obstructive sleep apnea). 
• He won Filmfare Lifetime Achievement Award at 63rd Filmfare Awards in 2018. 
• Bappi Lahiri joined the Bharatiya Janata Party in 2014. 
• His real name was Alokesh Lahiri


5) India and Australia organized which edition of India Australia Energy Dialogue in February 2022? 

A. 2nd edition 
B. 3rd edition 
C. 4th edition 
D. 5th edition 

Ans-C

• The 4th India-Australia Energy Dialogue was on February 15, 2022 through video-conferencing. 
• The dialogue was co-chaired by Union Minister for Power and New & Renewable Energy, RK Singh and Australian Energy and Emissions Reduction Minister Angus Taylor. 
• The main topic of discussion during the dialogue was, energy transition, with focus on renewable energy, energy efficiency, storage, electronic vehicles, critical minerals among others. 
• Both the countries signed a Letter of Intent (LoI) for working towards reducing the cost of new and renewable energy technologies and scaling up their deployment to reduce global emissions. 


6) The International Childhood Cancer Day (ICCD) is observed every year on -

A. 14th February 
B. 15th February 
C. 16th February 
D. 17th February 

Ans-B

• The International Childhood Cancer Day (ICCD) is observed every year on 15th of February. 
• Purpose: to spread awareness on cancers that affect the younger population, and support its victims and survivors. 
• Theme 2022: ‘Better Survival’ is achievable #throughyourhands. It is a part of the three-year campaigns (2021-2023) launched for ICCD. 
• ICCD was launched in 2002 as a collaborative initiative by the Netherland-based Childhood Cancer International (a global network of 176 parent organizations), cancer societies and childhood cancer support groups in more than 93 countries. 


7) Who was the head of the committee formed by SEBI in 2017 “Committee on Corporate Governance”? 

A. Prakash Apte
B. Nitin Chugh
C. Dinesh Pant 
D. Uday Kotak

Ans-D

• Securities and Exchange Board of India (SEBI) has announced to make provision for separation of the roles of chairperson and MD/CEO as ‘voluntary’ against 
• ‘mandatory’ earlier. 
• In 2017 had formed a Committee on Corporate Governance under the chairmanship of Uday Kotak. 
• As per the latest decision from SEBI, the top 500 listed companies had to keep a separate Chairperson and MD/CEO role with effect from April 01, 2022. Now with less than 2 months for this deadline, SEBI has revised its guidelines and changed this instruction from mandatory to voluntary. 


8) Legendary Bengali singer Sandhya Mukherjee passed away. She had refused Padma Award in -

A. 2022 
B. 2021 
C. 2020 
D. 2019 

Ans-A

• Legendary Bengali singer Sandhya Mukherjee passed away at the age of 90 years due to cardiac arrest. Her full name was Geetashree Sandhya Mukhopadhyay. 
• She had recently refused to accept the Padma award from the central government that was awarded in January 2022. 


9) Which state’s Governor has flagged off historic first-ever all-women officers offshore sailing expedition of Indian Army? 

A. Karnataka 
B. Telangana
C. Odisha 
D. Tamil Nadu 

Ans-B

• Telangana Governor Tamilisai Sounderarajan has flagged off historic first-ever all-women officers offshore sailing expedition of Indian Army between Chennai-VizagChennai at Chennai Port Trust. 
• Governor praised Indian Army for opening its doors to women and the enhanced role and respect that they command to this day. 
• Women officers completed grueling training for the expedition which is yet another step towards women empowerment. 


10) When was Ravidas Jayanti observed across India? 

A. February 13th 
B. February 14th 
C. February 15th 
D. February 16th 

Ans-D

• Ravidas Jayanti was observed across the country on February 16, 2022 to mark the 645th birth anniversary of the renowned saint Ravidas. 
• The day is observed every year on Magh Purnima. 
• Sant Ravidas was a Bhakti saint, whose devotional songs and verses created a lasting impact upon the Bhakti Movement. 
• He was born in an underprivileged family in Seer Goverdhanpur, Uttar Pradesh in the 14th century. 
• He was one of the first people to oppose the Indian caste system through his poems and teachings based on spirituality and spread the message of equality. 


11) Which nation's Land Forces Commander visited India for the very first time on February 14th, 2022? 

A. Oman 
B. UAE 
C. Saudi Arabia 
D. Qatar 

Ans-C

• The Commander of Royal Saudi Land Forces, Lieutenant General Fahd Bin Abdullah Mohammed Al-Mutair arrived in India on February 14, 2022 in a historic first. 
• The three-day visit is the first-ever visit to India by a serving Royal Saudi Land Forces Commander. 
• It is a testament of the growing bilateral defense ties between India and Saudi Arabia


12) Recently, "Maru Mahotsav" has been celebrated in -

A. Haryana 
B. Rajasthan 
C. Punjab 
D. Gujarat 

Ans-B

• The renowned Jaisalmer Desert Festival, also known as Maru Mahotsav of the Golden City started from 13 to 16 February 2022 at Pokaran village in Jaisalmer, Rajasthan. 
• Rajasthan Minority Affairs Minister, Shale Mohammad flagged off the event. The festival is celebrated amidst the beautiful dunes of the Thar Desert in the Sam dunes (42 kilometers from Jaisalmer). 
• It is a four-day-long annual event started with a colorful grand procession followed by Miss Pokaran and Mister Pokran competitions. Regional folk dances such as Kalbelia, Kachhi Ghodi, Gair will be performed.


13) Name the app launched by WHO to help Quit Tobacco in all forms? 

A. Quit Tobacco App 
B. QuitNow
C. Smoke-Free 
D. Quit Tracker 

Ans-A

• The World Health Organization (WHO) South-East Asia Region (SEAR) has launched a ‘Quit Tobacco App’ to help people give up the use of tobacco in all forms, including smokeless and other newer products. 
• The App was launched by Dr Poonam KhetrapalSingh, Regional Director, WHO-SEAR, on February 15, 2022 during WHO’s year-long ‘Commit to quit’ campaign. 
• This latest tobacco control initiative in the form of app will help users to identify the triggers, set their targets, manage cravings, and stay focused to quit tobacco


14) Which country is hosting Badminton Asia Team Championships 2022? 

A. Indonesia 
B. Japan 
C. Malaysia 
D. India 

Ans-C

• The Badminton Asia Team Championships 2022 is an ongoing tournament, being hosted at Shah Alam in Malaysia. 
• The event began on February 15, 2022 and will continue till February 20th. 
• The Indian men's badminton team is being led by young Indian shuttler Lakshya Sen in the absence of senior player Kidambi Srikanth, while the Indian women's badminton team is being led by MalvikaBansod in the absence of PV Sindhu and Saina Nehwal


15) How many companies of Chinese origin have been banned by the Government of India? 

A. 45 
B. 36 
C. 54 
D. 65 

Ans-C

• The Indian Government will ban 54 more Chinese apps that pose a threat to India's security. 
• This was informed by the ministry of electronics and information on February 14, 2022. 
• The new Chinese app ban in India list includes apps like Beauty Camera, Dual Space Lite, Viva Video, Garena Free Fire, Sweet Selfie HD, Tencent Xriver, Isoland 2: Ashes of Time Lite, Equalizer & Bass Booster and AppLock. 
• India had banned 59 Chinese mobile apps including the popular TikTok
• Cam Scanner, WeChat citing a threat to national sovereignty and security on June 29, 2020. The apps were banned under Section 69A of the Information Technology Act. This was followed by a ban on 47 related and cloning apps on August 10, 2020. 


16) Which state has topped in "Saubhagya Yojana: Solar Electrification Scheme"? 

A. Rajasthan 
B. Odisha 
C. Maharashtra 
D. Chhattisgarh 

Ans-A

• Under the Saubhagya scheme, Rajasthan has the maximum number of households electrified through the solar-based standalone system. 
• In hill states of Himachal Pradesh and Sikkim and the Union Territory of Jammu and Kashmir had nil beneficiaries under the initiative. 
• Under the Saubhagya Scheme, 2.817 crore households were electrified up to March 31 last year, including 4.16 lakh through solar-based standalone systems. 


17) Who has become the co-chairman of FICCI Media and Entertainment? 

A. Jyoti Deshpande 
B. Kritika Sharma 
C. Antima Tripathi
D. Rama Moorthy

Ans-A

• FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) has announced the appointment of Jyoti Deshpande, chief executive officer, Viacom 18 Media Pvt. Ltd. as co-chair of the FICCI Media and entertainment board. 
• This is the first time that a female executive of the media industry has been appointed as one of the office-bearers of the vertical. 


18) V Rajendranath Reddy of IPS has become the new DGP of which place? 

A. Maharashtra 
B. Andhra Pradesh 
C. Himachal Pradesh 
D. Tamil Nadu 

Ans-B

• 1992 IPS Officer KV Rajendranath Reddy has been appointed as the new Director-General Of Police (DGP) of the State of Andhra Pradesh. 
• Rajendranath Reddy is currently the Intelligence Chief of the State and will replace the current DGP Gautam Damodar Sawang who has been transferred and will now report to the GAD for further appointment orders. 1986 IPS officer Gautam Sawangis slated to retire on July 2023


19) Recently the Prime Minister of which country has implemented the Emergency Act for the first time? 

A. Italy 
B. Canada 
C. France 
D. Greenland 

Ans-B

• Canadian Prime Minister, Justin Trudeau has invoked never-before-used emergency powers to support provinces in ending the blockades and public disorder that have gripped Ottawa for 18 days at the hands of participants in the so-called “Freedom Convoy.” 
• The demonstrations shut a main economic corridor between Canada and the United States for six days before it was reopened on the 13th of Feb. 
• The Emergencies Act to deal with the “Freedom Convoy” protests, started on Jam 28 by Canadian truckers opposing a vaccinate-or-quarantine mandate for cross-border drivers. They have turned into a rallying point for people opposed to a range of Trudeau’s policies, including COVID19 pandemic restrictions and a carbon tax


20) Union Ministry of Tribal Affairs has sanctioned how much amount for festival of Medaram Jathara 2022? 

A. ₹2.26 crore
B. ₹1.30 crore
C. ₹7.60 crore
D. ₹1 crore

Ans-A

• Union Ministry of Tribal Affairs has sanctioned 2.26 crore rupees for various activities pertaining to the festival of Medaram Jathara 2022. 
• The Medaram Jathara is the second-largest fair of India, after the Kumbh Mela, celebrated by the second-largest Tribal Community of Telangana – the Koya tribe for four days. 
• This year it is being celebrated from 16th till 19th Feb 2022.