15th September Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

15th September Current Affairs 2022
15th September Current Affairs 2022

1) 6th edition of Japan-India Maritime Exercise 2022 (JIMEX 22) has been hosted in -

A. Persian Gulf
B. Andaman Sea
C. Arabian Sea
D. Bay of Bengal

Ans-D

• The 6th edition of Japan India Maritime Exercise 2022 (JIMEX 22) hosted by the Indian Navy began in the Bay of Bengal.
• The Indian Navy is represented by 3 indigenously designed and built warships; Sahyadri, a multipurpose stealth frigate, and Anti-Submarine Warfare Corvettes Kadmatt and Kavaratti.
• This edition marks the 10th anniversary of JIMEX, which began in Japan in 2012. It also coincides with the 70th anniversary of establishing diplomatic relations between India and Japan.

2) What is the name of the typhoon which has hit Japan and China in September 2022?

A. Tiffany
B. Banga
C. Muifa
D. Rita

Ans-C

• According to Japan Meteorological Agency, Typhhon Muifa hit Ishigaki Island, near Taiwan.
• The typhoon approached Japan’s southern islands.
• Typhoon Muifa has also brought heavy downpours and winds to islands in Japan's Okinawa.
• China has also launched emergency response as the typhoon approaches.

3) India has decided to invite which of the country as a Guest during its G20 Presidency?

A. Chile
B. North Korea
C. Sri Lanka
D. Bangladesh

Ans-D

• India has decided to invite Bangladesh as a guest country to take part in the G20 meeting during its Presidency.
• Along with Bangladesh, India will also be inviting Egypt, Mauritius, Nigeria, Netherlands, Singapore, Oman, Spain, and the United Arab Emirates as guest countries.
• Under its Presidency, India is expected to host over 200 G20 meetings across the country, beginning December
• 2022. The G20 Leaders’ Summit at the level of Heads of State / Government is scheduled to be held on 09 and 10 September 2023 in New Delhi.

4) World’s largest museum of Harappan culture to be set up in -

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Haryana

Ans-D

• The World’s Largest Museum of Harappan culture will be set up in Haryana’s Rakhigarhi village.
• The village of Rakhigarhi was part of the Indus Valley Civilisation from 2600-1900 BC.
• The museum will display some 5000-year-old Indus Valley artefacts.
• It was in 1963 that the ASI first started digging up the village.
• Rakhigarhi’s archaeological evidences are available in two villages, namely Rakhi Khas and Rakhi Shahpur. It was in 1963 that the ASI first started digging up a village. Till 1998, some 56 skeletons have been discovered in the Rakhigarhi region. Among these, two skeletons of women were about 7000 years old. Along with this, a number of shell bangles, a copper mirror and semi-precious stone beads were found in the hands of both the skeletons

5) Who has won the best actress award at the Emmy Awards 2022?

A. Jean Smart
B. Zendaya
C. Olivia Colman
D. Amanda Seyfried

Ans-B

• 74th Emmy Awards winners have been announced at the Microsoft Theater in Los Angeles.
• Emmy Awards is one of the four major American awards. It is given for artistic and technical work in the television industry.
• Zendaya won the best actress award for 'Euphoria' and ‘Succession’ has been named the best drama of the year.
• Michael Keaton won the lead actor award in a limited series for the ‘Dopesick’.

6) Which state became Tops in India with construction of highest Amrit Sarovars?

A. Tamil Nadu
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Ans-D

• Uttar Pradesh has topped the states in the country with the construction of 8,462 Amrit Sarovars (lakes), while implementing PM Narendra Modi’s ambitious Mission Amrit Sarovar, aimed at conserving water for the future.
• Madhya Pradesh is ranked second, Jammu and Kashmir third, Rajasthan fourth and Tamil Nadu fifth in the mission implementation.
• Within Uttar Pradesh, Lakhimpur Kheri has secured the first position by constructing 256 Amrit Sarovars, while Gorakhpur and Pratapgarh have got second and third positions, with 244 and 231 lakes, respectively.

7) As per the UN Report, How many people globally were living in Modern Slavery in 2021?

A. 50 million
B. 70 million
C. 80 million
D. 60 million

Ans-A

• According to UN reports, 50 million people were living in Modern Slavery in 2021.
• The number of people in modern slavery has increased in the last fast years, with 10 million more people in 2021 as compared to 2016 as per the reports.
• There are 50 million people in modern slavery, including 28 million in forced labor and 22 million in forced marriage, at any time, according to the 2021 Global Estimates for Modern Slavery Report.
• There are nearly 6.4 victims of modern slavery for every 1000 people worldwide.
• Out of 4 victims, 1 is a child.

8) Who has virtually inaugurated Ladakh Screenwriters Fair in Leh?

A. Manoj Sinha
B. Jitendra Singh
C. RK Mathur
D. Amit Shah

Ans-C

• Ladakh Lieutenant Governor RK Mathur has virtually inaugurated Ladakh Screenwriters Fair in Leh.
• Ladakh has been part of the industry with its natural beautiful landscapes and culture.
• The participants to gain knowledge and guidance from the experts of the film industry to present Ladakh in film media.
• Fundamentals of screenwriting, sketching the Character’s arc, Writing for Documentary, Episode Writing, OTT and
• Marketing will be explained during the Fair by Satyanshu Singh, Shakun Batra, Abhya Pannu, Shaunak Sen, and Pratyush Parasuram.

9) India has turned into a "Power Surplus Nation" with how much installed electricity capacity?

A. 3 lakh Mega Watt
B. 4 lakh Mega Watt
C. 5 lakh Mega Watt
D. 6 lakh Mega Watt

Ans-B

• The government has informed that India has turned into a power surplus nation with a total installed electricity capacity of over 4 lakh Mega Watt.
• India is the world’s third largest producer of renewable energy, with 40% of its installed electricity capacity coming from non-fossil fuel sources.
• Power Generation from Renewable Energy Sources has increased from 51 thousand 226 Gigawatt hours to one lakh 38 thousand 337 Gigawatt hours in 2020.
• The country’s vision is to achieve Net Zero Emissions by 2070, in addition to attaining the short-term targets including increasing renewables capacity to 500 Giga Watt by 2030 and meeting 50 percent of energy requirements from renewables.

10) Which institution was declared India's best business school for Masters' students by Financial Times MiM List?

A. IIM Bengaluru
B. IIM Ahmedabad
C. IIFT New Delhi
D. IIM Kozhikode

Ans-A

• The Indian Institute of Management (IIM) in Bengaluru has been declared India's best business school for Masters’ students by Financial Times in its annual Masters in Management (MiM) list.
• IIM Bengaluru was ranked 31 in the global list, which also included SP Jain Institute of Management & Research in Mumbai and IIM Lucknow at 44 and 64 positions.
• According to the Financial Times, the average weighted salary of an IIM (Bangalore) graduate is $US144,178 per year.

11) Which country has hosted the 'Exercise Pitch Black 22' multilateral defence exercise?

A. Russia
B. Australia
C. Japan
D. USA

Ans-B

• Exercise Pitch Black 22 was hosted by the Royal Australian Air Force for a duration of three weeks.
• It included participation of 17 Air Forces and over 2500 military personnel.
• The Indian Air Force contingent, which also participated in the multinational exercise, included four Su-30 MKI & two C-17 aircraft.

12) From Jammu & Kashmir, Who has been nominated to Rajya Sabha by President Draupadi Murmu?

A. Jagjit Singh
B. Hasnain Masoodi
C. Jugal Kishore Sharma
D. Gulam Ali

Ans-D

• President Droupadi Murmu on 10th Sep 2022, nominated Gulam Ali, a Gurjar Muslim from Jammu and Kashmir, to the Rajya Sabha on the advice of the Central government.
• Gulam Ali hails from Jammu and Kashmir. He is an Engineer and has been active in politics for the last 15 years.

13) Which state's government schools will observe Wellness Day on every Tuesday?

A. Jharkhand
B. Bihar
C. Chhattisgarh
D. West Bengal

Ans-A

• Students from classes VI to XII of the government schools of Jharkhand will observe Wellness Day on every Tuesday.
• This day will be observed to spread awareness about the importance of good health among students.
• Under the initiative of the Jharkhand Council of Educational Research and Training (JCERT), teachers have been trained in school health and wellness programmes.
• Around 24000 teachers and 11500 schools have been selected from 19 districts as health messengers.

14) Which country's 'Harlem city' has become the first city to ban Meat advertisements?

A. Netherland
B. Malaysia
C. Singapore
D. Australia

Ans-A

• Dutch city of Haarlem is set to become the first in the world to ban advertisements for most Meat because of its impact on climate change.
• Haarlem, a city in the Netherlands, will enforce the ban from 2024, making it the first city in the world to do so.
• It is important to note that 95% of people in the Netherlands eat meat.

15) Health Minister Mansukh Mandaviya published the National List of Essential Medicines (NLEM) 2022 with how many drugs?

A. 394 drugs
B. 386 drugs
C. 384 drugs
D. 376 drugs

Ans-C

• Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya has published the National List of Essential Medicines (NLEM) 2022 on 13th September.
• The list contains 384 drugs, which is 8 more than the previous list released in 2015.
• The list published in 2015 included 376 medicines.
• While 34 drugs have been added to the recent list, 24 of the drugs have been removed.
• According to the government, “essential drugs” are those that  meet the majority of the population’s primary healthcare needs.
• In 1996, the Ministry of Health and Family Welfare issued the first NLEM. It comprised 279 medications. The list was later amended in 2003 and included 354 medications.

16) Which film has won maximum awards at the 10th South Indian International Movie Awards (SIIMA)?

A. Roberrt
B. Pushpa
C. Krack
D. Uppena

Ans-B

• Allu Arjun’s blockbuster movie ‘Pushpa: The Rise’ has emerged as the big winner at the 10th South Indian International Movie Awards (SIIMA) with a maximum number of trophies in various categories, including the best actor and best film.
• The SIIMA Awards ceremony was organised in Bengaluru on September 10.
• Ranveer Singh has been named as ‘most popular Hindi star in South India’.
• Puneeth Rajkumar was posthumously awarded as the best actor in Kannada cinema. He was awarded for his work in ‘Yuvarathnaa’.


17) Who has been appointed as the next ambassador of India to Eritrea?

A. Sanjay Verma
B. Sibbi George
C. Nagesh Singh
D. Prakash Chand

Ans-D

• Prakash Chand on 13th September, was appointed as the next Ambassador of India to the State of Eritrea.
• Chand, a 2004 IFS officer, is Consul General, Consulate General of India, in Indonesia’s Bali.
• Prior to his current assignment in Bali, he was working as Director (Consular) in the Consular, Passport & Visa Division in the Ministry of External Affairs.
• He also served as First Secretary (Consular) in the Philippines from 2010 to 2014. Just before that he worked as Deputy Chief of Protocol (Conferences/Facilities) from 2008 to 2010 in New Delhi.

18) Which state has topped the list of states in attracting industrial investments?

A. Uttar Pradesh
B. Odisha
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra

Ans-C

• Andhra Pradesh has emerged as India’s top investment destination, attracting investments to the tune of Rs 40,361 crore in the first seven months of 2022.
• According to the Department for Promotion of Industries and Internal Trade (DPIIT) report (July 2022), India’s actual industrial investment between January and July stood at Rs 1,71,285 crore. Of the total, Andhra Pradesh topped the list with Rs. 40,361 crore investments, followed by Odisha with Rs 36,828 crore.
• Andhra Pradesh and Odisha accounted for 45 per cent of the entire investment inflow in the country.

19) “International Day of Democracy” is observed every year on -

A. 13th September
B. 14th September
C. 15th September
D. 16th September

Ans-C

• International Day of Democracy is observed globally on 15th September every year.
• Theme 2022: “To uphold and promote the principles of democracy”.
• It was established through a resolution passed by the UN General Assembly in 2007, for promoting and upholding the principles of democracy and provide an opportunity to review the state of democracy in the world.
• The report on the state of democracy in 165 independent countries and two territories in 2021 was published by the Economist Intelligence Unit (EIU).
• In the Democracy Index 2021, Asia continues to be ranked fourth, behind North America, Western Europe, and Latin America.