15th February Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

15th February Current Affairs 2022
15th February Current Affairs 2022

1) Which Indian cricketer has won ESPNcricinf ‘Test Batting Award’ for 2021? 

A. Ambati Rayudu
B. Rishabh Pant 
C. Virat Kohli
D. Hardik Pandya 

Ans-B

• India’s dashing keeper-batter Rishabh Pant won top ‘Test batting’ prize for his series-winning knock of 89 against Australia in Brisbane last year while New Zealand skipper 
• Kane Williamson was adjudged ‘Captain of the Year’ at the 15th Annual ESPNcricinfo awards. 
• The Test bowling award went to Kyle Jamieson for his 5 for 31, which helped New Zealand become the first World Test champions. 
• England fast bowler Ollie Robinson was named Debutant of the Year for his 37 wickets at 21.16 in eight Tests, which made him England’s second-highest wicket-taker in Tests in 2021. 


2) Ilker Ayci has been appointed as the new CEO and MD of 

A. Go First 
B. SpiceJet
C. IndiGo
D. Air India 

Ans-D

• Tata Sons announced on February 14, 2022 that IlkerAyci has been appointed as the new CEO and MD of Air India. 
• Ilker Ayci was previously serving as the Chairman of Turkish Airlines and was on the board of the company before that. 
• Ilker Ayci will take charge of his new role on or before April 1, 2022. 
• Air India was founded by JRD Tata and the airline's history is synonymous with the annals of civil aviation in India


3) Central Jail of Which city has started its own radio channel ‘Jail Vaani-FM 18.77’? 

A. Aurangabad 
B. Jaipur 
C. Indore 
D. Guwahati 

Ans-C

• In Madhya Pradesh, Central Jail of Indore has started its own radio channel ‘Jail Vaani-FM 18.77’. 
• Through this radio channel, the jail inmates will get to know about the happening in the world. 
• The radio channel will also provide the jail inmates with information on health and social issues. 


4) As per Comscore report, which company has the Highest Penetration in digital payments? 

A. Paytm
B. PhonePe
C. Google Pay 
D. BharatPe

Ans-A

• In accordance with the Comscore report, Paytm has the highest digital payments with over 45% penetration in Fintech. 
• Paytm is followed by Google Pay (mobile App) at 43% penetration (reach as a percentage of total digital population). 
• Paytm got listed on the stock exchange in November 2021. The Comscore report revealed that financial services were among the top online content categories, accounting for 80 percent of the total internet audience in India.


5) What is India’s rank in terms of ease of starting a business? 

A. 2nd 
B. 4th 
C. 3rd 
D. 5th 

Ans-B

• According to the Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2021/2022 report, unveiled at the Dubai Expo, India is among the top five easiest places to start a new business. 
• India has topped amongst low-income economies 
• (according to GDP per capita) on different Entrepreneurial Framework Conditions such as Entrepreneurial Finance, Ease of Access to Finance, Government Policy: Support and Relevance; and 
Government Support: Taxes and Bureaucracy; while Government Entrepreneurial Programmes was ranked second highest. 


6) Who has tied up with Luxembourg’s SES for satellite-based broadband service in India? 

A. Jio
B. Airtel 
C. BSNL 
D. VI 

Ans-A

• Reliance Jio has tied up with Luxembourg-based satellite and telecom services provider SES to provide satellite-based broadband communication services in India. 
• Under the agreement, Jio Platforms has formed a joint venture with SES, named Jio Space Technology Ltd. 
• The joint venture will deliver the next generation scalable and affordable broadband services in India, leveraging satellite technology.. 
• Jio Platforms Ltd will hold 51 percent and SES will own a 49 percent equity stake in the joint venture. 
• The total value of the contract is around $100 million.


7) India has signed an MoU with which country on Tourism cooperation recently? 

A. Spain 
B. France 
C. England 
D. Australia 

Ans-D

• India has signed MoU with Australia on Tourism cooperation in New Delhi. It will be instrumental in increasing tourists’ arrival from this important source market. 
• Australia is the most important tourism generating market for India (ranked 4th in terms of Foreign Tourist Arrivals to the country in 2019). 
• Under the MoU, three meetings of the Joint Working Group 
• Meeting on tourism between India and Australia was conducted. Ministry of Tourism has MoUs with 45 countries. 


8) Frank-Walter Steinmeier has been re-elected as the President of -

A. Netherlands 
B. Belgium 
C. Germany 
D. Denmark 

Ans-C

• German President Frank-Walter Steinmeier has been reelected for a second term of five years on February 13, 2022 by a special parliamentary assembly. 
• This is also the final term for Steinmeier, which he won with 71% of the vote. 
• The special assembly was made up of the members of parliament of the lower house and representatives of Germany’s 16 states. 
• Steinmeier was first elected as the president on February 12, 2017 with 74% of the vote.


9) Which earth observation satellite was launched by ISRO in its first mission of 2022? 

A. INSAT-3D 
B. INSAT-3DR 
C. SCATSAT-1 
D. EOS-04 

Ans-D

• The Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully launched an Earth Observation Satellite, EOS-04 and two small satellites into the intended orbit on February 14, 2022. 
• This was the first launch mission of ISRO in the year 2022. 
• The satellites were launched onboard the launch vehicle PSLV-C52 rocket from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota in Andhra Pradesh. 


10) Indian Railways will set up India’s biggest Wrestling academy in which city? 

A. Bengaluru 
B. Delhi 
C. Mumbai 
D. Hyderabad 

Ans-D

• The Ministry of Railways has approved to set up a state-ofart wrestling academy in Indian Railways, at Kishanganj, Delhi. 
• The wrestling academy will be the biggest in India, and equipped with advanced training facilities to promote the sports of wrestling in the country. 
• The project will be set up at an estimated cost of Rs30.76 crores. 
• The academy will offer the best sports facilities to sportspersons, and provide an opportunity for many budding wrestlers to become champions in the coming time. 


11) Who is the author of the book ‘How to Prevent the Next Pandemic’? 

A. Bill Gates 
B. Jeff Bezos 
C. Warren Buffett 
D. Mukesh Ambani

Ans-A

• A book titled ‘How to Prevent the Next Pandemic’ authored by Bill Gates will be published this year in May 2022. 
• In the book Bill Gates has written about specific steps that can only stop future pandemics but, in the process, provide better health care for everyone around the world. 
• Bill Gates’ last book ‘How to Avoid a Climate Disaster’ was published in 2021.


12) CBI has unveiled the largest bank fraud by which company? 

A. Mazagon Dock 
B. ABG Shipyard 
C. San Marine 
D. Goa Shipyard 

Ans-B

• Central Bureau of Investigation (CBI) has booked ABG Shipyard for an alleged Rs 22,842-crore financial fraud. ABG Shipyard is the flagship entity of ABG Group. 
• It has created a consortium of 28 banks and financial institutions of Rs. 22,842 crore. This consortium was led by ICICI Bank. Of this, ABG Shipyard owes Rs. 7,089 crore to ICICI Bank, Rs. 3,639 crores to IDBI Bank, Rs. 2,925 crore to State Bank, Rs. 1,614 crores to Bank of Baroda, and Rs. 1,244 crore to Punjab National Bank, among others. 
• This is the biggest bank fraud case ever registered by the CBI. The case pertained to funds gotten and misused during the 2012-17 period. Rishi Agarwal, the then CMD of ABG Shipyard has been named in the FIR. 


13) Who has released the Reimagining Healthcare in India report? 

A. Finance Ministry 
B. Health Ministry 
C. NITI Aayog
D. AYUSH Ministry 

Ans-C

• NITI Aayog has released its report titled ‘Reimagining Healthcare in India through Blended Finance’, recently. 
• The report highlights that around 65 percent of hospital beds in India cater to almost 50 percent of the population in Uttar Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, Maharashtra, West Bengal, Telangana, and Kerala. 
• Other 50 percent of India’s population living in the rest of 21 states and 8 Union Territories (UTs) has access to 35 percent of hospital beds. 
• It noted that the number of beds must be increased by at least 30 percent for ensuring equitable access to healthcare facilities by people. 


14) Which space agency has decommissioned the “INSAT4B” satellite? 

A. NASA 
B. JAXA 
C. ISRO 
D. CNSA 

Ans-C

• Indian Space Research Organisation (ISRO) has decommissioned the INSAT-4B, an Indian communications satellite that forms part of the Indian National Satellite 
• System on 24th January 2022 through 11 re-orbiting maneuvers that pushed the satellite into the desired orbit mandated by the IADC space debris mitigation guidelines. 
• The finally achieved orbit is about 340km above geostationary (GEO) altitude in perfect compliance with IADC guidelines for space debris mitigation of GEO objects. 


15) 1st-of-its-kind QR Code-based mechanism to certify and label handmade carpets, has been launched by –

A. Jammu & Kashmir 
B. Nagaland 
C. Uttarakhand
D. Ladakh

Ans-A

• Lieutenant Governor of the Jammu & Kashmir, Manoj Sinha launched the Quick Response (QR) Code-based mechanism for labelling the handmade carpets in J&K, a first-of-its-kind in the country. 
• With the QR-based application, customers can check and verify the authenticity and other requisite details of carpets produced in Jammu and Kashmir. 
• He also felicitated UT’s awardees of Handicrafts & Handloom. J&K Handicrafts are repositories of India’s creative traditions that are serving as a cultural expression. 


16) When is the "International Epilepsy Day 2022" observed? 

A. 12th February 
B. 13th February 
C. 14th February 
D. 15th February 

Ans-C


• The International Epilepsy Day is observed every year on the Second Monday of February across the world. 
• In 2022, the International Epilepsy Day falls on February 14, 2022. 
• The day is organized jointly by the International Bureau for Epilepsy (IBE) and the International League Against Epilepsy (ILAE) to raise awareness about epilepsy and highlight the kinds of problems faced by victims, their friends and family. 
• Epilepsy is a neurological disorder which makes a person go through sudden and recurrent episodes of sensory disturbances. 

17) Indian army has conducted first-of-its-kind 'Hackathon' under the name of –

A. IoTAIBlockchain
B. Melvisharam
C. Sivakasi
D. Sainya Ranakshetram

Ans-D

• Indian army has conducted a first-of-its-kind Hackathon under the name of “SainyaRanakshetram”. 
• Hackathon was conducted at the Military College of Telecommunication Engineering (MCTE), Mhow. 
• Hackathon was conducted under the overall guidance of the Shimla based Army Training Command, which is one of the seven commands of the Indian Army. 
• Hackathon was conducted from 01 October 2021 to 31 December 2021 in collaboration with the Rashtriya Raksha University, Gandhinagar, Gujarat. 


18) In Which state, “Hope Express” will be launched to prevent Cancer? 

A. Chhattisgarh 
B. Telangana
C. Maharashtra 
D. Gujarat 

Ans-C

• Maharashtra’s Health Minister Rajesh Tope announced that “Hope Express” will be launched in the state to prevent cancer. He was speaking at the launch of a state-of-the-art Mosaic-3D radiation machine at a private hospital in Kolhapur. 
• This is the first such machine in India. The State Health 
• Minister also promised to take initiative to start Hope Express in every district of the state through district planning. 
• He also inaugurated the Oncoprime Cancer Center online at the Hattarki Hospital in Gadhinglaj. The center will benefit patients in rural areas