13th September Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

13th September Current Affairs 2022
13th September Current Affairs 2022

1) 'National Maritime Heritage Complex' will be built in which state?

A. Kerala
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Gujarat

Ans-D

• Ministry of Ports, Shipping and Waterways plans to build a National Maritime Heritage Complex (NMHC) at the site of the Indus Valley civilisation in Lothal, Gujarat.
• Total cost of the National Maritime Heritage Complex   project is ₹3,500 crore.
• The commissioning of NMHC Phase 1A is targeted to be completed by March 2024.
• A first of its kind complex in India, this centre will showcase India’s rich and diverse maritime heritage. The foundation stone for the NMHC project was laid by Prime Minister Narendra Modi and the consent for the master plan was given in March 2019.

2) Indian Army has conducted a joint exercise 'Gagan Strike' in which state?

A. Rajasthan
B. Punjab
C. Haryana
D. Madhya Pradesh

Ans-B

• Army’s Kharga Corps and the Indian Air Force has conducted a joint exercise 'Gagan strike' in Punjab.
• The exercise was conducted over a period of four days in several areas of Punjab, bordering Ambala in Haryana.
• The exercise also showcased precision firepower of the attack helicopters in coordination with ground forces' mechanised columns.
• The joint exercise, spearheaded by General Officer Commanding, Khagra Corps, Lt Gen Pratik Sharma, was conducted over four days.

3) Which startups has secured its 1st patent for the design and manufacturing of its 3D-printed rocket engine?

A. SpaceX
B. Blue Origin
C. Agnikul Cosmos
D. OneSpace

Ans-C

• Agnikul Cosmos, one of India’s private space startups, has secured its first patent for the design and manufacturing of its 3D-printed rocket engine.
• The patent has been rewarded to the company for its Agnilet rocket engine, which will power the company’s
• Agnibaan rocket which is scheduled to launch in late 2022.
• Rocket engines usually have thousands of parts in them – starting from injectors that inject fuel into the engine, to the cooling channels that cool the engine, to the igniter that is necessary to ignite the propellants.

4) Which businessperson was ranked first in the Fortune India’s list of ‘India’s Richest’ for 2022?

A. Mukesh Ambani
B. Gautam Adani
C. Cyrus Poonawala
D. Adi Godrej

Ans-B

• According to a Fortune India’s list of ‘India’s Richest’ for 2022, Gautam Adani was ranked first with the wealth of Rs 10.29 trillion.
• The wealth of 142 billionaires based in India is collectively worth USD 832 billion (Rs 66.36 trillion).
• Asia’s richest man Gautam Adani recently overtook Amazon founder Jeff Bezos to become the third richest person in the world, according to Forbes realtime billionaires list.

5) Which state government has launched amultipurpose online portal called ‘Residents Safety c and Security Act’?

A. West Bengal
B. Meghalaya
C. Sikkim
D. Odisha

Ans-B

• The Meghalaya Government has launched a multipurpose online portal ‘Meghalaya Residents Safety and Security Act (MRSSA)’.
• The digitisation process would connect more than 6,000 villages and localities across Meghalaya to the online system.
• This aims to ensure the safety and security of the residents, gathering intelligence inputs for better delivery of numerous government services.

6) WHO has launched a USD 1.5 billion campaign to include a vaccine for which disease across Africa by 2030?

A. Bacterial meningitis
B. Covid-19
C. Polio
D. Hepatitis

Ans-A

• The World Health Organisation has launched a USD 1.5 billion campaign, to include a new vaccine, to eliminate outbreaks of bacterial meningitis across Africa by 2030.
• WHO hopes to authorize the vaccine by the first quarter of 2023, which would enable donors to buy it for Africa.
• Due to the COVID-19 pandemic, Meningitis vaccinations for more than 50 million children in Africa have been delayed.

7) PM Narendra Modi has inaugurated the "Kalam no Carnival" book fair in which city?

A. Surat
B. Ahmedabad
C. Gandhinagar
D. Vadodara

Ans-B

• The Prime Minister Narendra Modi addressed the inauguration ceremony of ‘Kalam no Carnival’ Book Fair organised by Navbharat Sahitya Mandir in Ahmedabad.
• The traditional exhibition helps in expanding the literature and knowledge of Gujarat.
• Prime Minister said he started the ‘Vanche Gujarat’ campaign in the state. He said campaigns like ‘Kalam No Carnival’ are taking forward that resolve of Gujarat.
• Libraries have a very old tradition in Gujarat.

8) Which city is the host of 2nd India-Japan 2+2 dialogue in 2022?

A. Surat
B. Ahmedabad
C. Gandhinagar
D. Vadodara

Ans-B

• The second India-Japan 2+2 Dialogue was recently in Tokyo.
• It was attended by Defence Minister Rajnath Singh and External Affairs Minister Dr S Jaishankar along with their counterparts.
• Both sides re-affirmed their resolve to make IndiaJapan ties more robust and complementary, while respecting sovereignty and territorial integrity of nations.
• This Dialogue reviewed the bilateral cooperation across domains.

9) Which bank has unveiled its 'Bank on Wheels' service for Gujarat?

A. ICICI Bank
B. Bandhan Bank
C. Induslnd Bank
D. HDFC Bank

Ans-D

• HDFC Bank unveiled its state-of-the art 'Bank on Wheels' service, for the state of Gujarat.
• It is part of a pilot project to offer banking services in unbanked locations.
• The Rural Banking segment of HDFC bank has introduced 'Bank on Wheels' vans which will visit remote villages located 10 - 25 km from the nearest branch.
• The van will cover 3 villages in a day and customers can access 21 banking products and services.

10) Which is the first public sector bank to go live on the Direct Tax Collection System Tin 2.0?

A. Bank of India
B. RBL Bank
C. Yes Bank
D. IDBI Bank

Ans-A

• Bank of India (BOI) has become the first public sector bank to go live on Income Tax Department’s new Direct Tax Collection System Tin 2.0.
• With this integration, taxpayers will now get a single platform for their tax payments and the e-filing of tax returns.
• Taxpayers can now make direct tax payment at any branch of the Bank of India across the country.

11) India’s 1st National Electric Freight Platform "eFAST India" has been launched by -

A. NITI Aayog
B. ISRO
C. MeitY
D. AYUSH Ministry

Ans-A

• NITI Aayog in partnered with World Resources Institute (WRI), India has launched the country’s 1st national electric freight platform- e-FAST India (Electric Freight Accelerator for Sustainable Transport).
• Objective – To raise awareness on freight electrification bolstered by on-ground demonstration pilots & evidencebased research.
• It will help strengthen partnerships and identify and support innovative freight solutions.

12) Who has authored a new book 'Forging Mettle: Nrupender Rao and the Pennar Story'?

A. Ravish Kumar
B. Pavan C Lall
C. Prannoy Roy
D. Barkha Dutt

Ans-B

• A senior journalist Pavan C Lall has authored a new book ‘Forging Mettle: Nrupender Rao and the Pennar Story’, which is set to be released in September 2022.
• The book will be published by HarperCollins Publishers India.
• The book is focused on how a business is built into a large organisation on the foundations of values and sustainability.
• Forging Mettle is a story of Nrupender Rao, Chairman of the Board at Pennar Industries Limited and his entrepreneurial journey.

13) 'National Conference on agriculture for Rabi campaign 2022-23' has been inaugurated by -

A. Rajnath Singh
B. Narendra Singh Tomar
C. Piyush Goyal
D. G. Kishan Reddy

Ans-B

• The National Conference on agriculture for Rabi campaign 2022-23 has been inaugurated by the Union Agriculture Minister Narendra Singh Tomar on 7th September.
• It included discussions on crops, prospects of further progress, challenges, technologies, solutions and government’s plans and processes.
• The production of food grains in the country is estimated at 3157 lakh tones, which is higher by 50 lakh tonnes than 2020-21.

14) India's eastern-most military garrison of Kibithu is named after whom?

A. General Bipin Rawat
B. General Dalbir Singh Suhag
C. General Manoj Pande
D. General Manoj Mukund Naravane

Ans-A

• The Kibithu Military Garrison in Anjaw district of Arunachal Pradesh, located close to the LAC with China, was on 10th Sep 2022 renamed "General Bipin Rawat" Military Garrison in honour of India's first Chief of Defence Staff.
• As a young Colonel, Rawat commanded his Battalion 5/11 Gorkha Rifles at Kibithu from 1999-2000 and contributed immensely to strengthening the security structure in the area.
• Along with the renaming of the military camp, the 22km Kibithu-Wallong Road, was also renamed General Bipin Rawat Road. A gate to the garrison built in traditional style was also inaugurated besides the unveiling of a life-size mural of Rawat.

15) Who has announced the launch of "Swachh Amrit Mahotsav"?

A. Hardeep Singh Puri
B. Narendra Modi
C. Amit Shah
D. B k Tyagi

Ans-A

• Union Housing and Urban Affairs Ministry Hardeep Singh Puri has announced to launch a 15-day campaign on September 17 to mark the completion of eight years of the Swachh Bharat Mission.
• The campaign, ‘Swachh Amrit Mahotsav’, will focus on mobilising citizen action and commitment towards the vision of building garbage-free cities.
• Its launch will coincide with Prime Minister Narendra Modi’s birthday.

16) Which country has honored former Indian Navy Chief Sunil Lamba with the Meritorious Service Medal?

A. France
B. Singapore
C. New Zealand
D. Russia

Ans-B

• Former Navy Chief Admiral Sunil Lanba (retd) has been conferred with the prestigious Pingat Jasa Gemilang (Tentera) honour by the President of Singapore Halimah Yacob.
• It is also called the Meritorious Service Medal (Military).
• During the tenure of Admiral Lanba, the Indian Navy hosted the 25th edition of the Singapore-India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX) at Visakhapatnam in 2018.

17) Who has been appointed as its Chief Financial Officer (CFO) by SpiceJet airline?

A. Ashish Kumar
B. B K Tyagi
C. Peter Albers
D. Ravindra Takkar

Ans-A

• Budget carrier SpiceJet said it has appointed Ashish Kumar as its Chief Financial Officer.
• He succeeds Sanjeev Taneja, who quit the struggling carrier on August 31.
• Before joining the Gurugram-based low-cost airline, Mr Kumar was serving as vice president for corporate finance at Interglobe Enterprises since January 2019.
• Previously, he served as Chief Financial Officer at Interglobe Hotels for five years from 2014 to 2018.

18) Who has been appointed as the CEO of International Science and Public Relations Agency “Oglivy”?

A. Ravindra Takkar
B. Ranjith Rath
C. Devika Bulchandani
D. B K Tyagi

Ans-C

• Indian-origin Devika Bulchandani has been appointed as the Global Chief Executive Officer (CEO) of Ogilvy, the global advertising and public relations agency has announced.
• Bulchandani will succeed Andy Main, who stepped down from the post and will serve as a Senior Advisor until the end of the year.
• Prior to joining Ogilvy, Bulchandani spent 26 years at McCann in various leadership roles including president, McCann North America.

19) Which country's cricketer Aaron Finch has announced his retirement from ODI cricket recently?

A. England
B. New Zealand
C. Australia
D. Canada

Ans-C

• Aaron Finch, Australia’s captain announced his retirement from one-day international cricket after Australia’s third and final ODI against New Zealand.
• Finch will continue to be the captain of the Australian cricket team for T20 and will lead it in defense of its world title in the T20 World Cup which is going to be held in October and November in Australia.
• Finch is known as one of the Most Damaging Opening Batters in the world, Finch has scored 5,401 runs in the ODI format with an average of close to 40, and 17 centuries.