10th September Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

10th September Current Affairs 2022
10th September Current Affairs 2022

1) Himalaya Diwas is celebrated every year on 9th September in the state of -

A. Jammu & Kashmir
B. Uttarakhand
C. Ladakh
D. Assam

Ans-B

• 9th September was officially declared as Himalaya Day by the then chief minister of Uttarakhand, Harish Rawat, in 2014.
• The aim of observing Himalaya Day is to preserve the Himalayan ecosystem and region.
• Theme 2022: ‘Himalayas will be safe only when the interests of its residents are protected’.

2) What is India's rank in the Human Development Index 2021?

B. 131st
C. 132nd
D. 142nd

Ans-

• India ranked 132 out of 191 countries in the 2021 Human Development Index (HDI), according to a report released by the United Nations Development Programme (UNDP).
• In the 2020 report, India had ranked 131st among 189 countries.
• Among India’s neighbours, Sri Lanka (73rd), China (79th), Bangladesh (129th), and Bhutan (127th) are ranked above India, while Pakistan (161st), Nepal (143rd), and Myanmar (149th) are worse off.
• The report said around 90 percent of countries registered a decline in their HDI value in 2020 or in 2021.
• Switzerland remained at the top spot, followed by Norway and Iceland.

3) Prime Minister of which country has announced Mujeeb Scholarship for Indians?

A. Sri Lanka
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Nepal

Ans-C

• Prime Minister of Bangladesh Sheikh Hasina announced the Mujib Scholarship for the direct descendants of the Indian soldiers killed or grievously injured in the 1971 Bangladesh Liberation War.
• The award is named after Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, Hasina’s father.
• As many as 1,984 Indian Army personnel were killed in the war, according to the Bangladeshi government.
• It was conferred on 100 students of class 10 and 100 students of class 12.

4) Queen Elizabeth II of England passed away on 8th Sept 2022. Her reign lasted for -

A. 63 years
B. 70 years
C. 72 years
D. 75 years

Ans-B

• Queen Elizabeth II, the longest reigning monarch of Britain passed away on September 8, 2022, at the age of 96.
• She reigned for 70 years and 7 months to be exact, which is longer than any other monarch in British history.
• The previous record was held by her greatgreatgrandmother Queen Victoria, who reigned for 63 years, 7 months, and two days.

5) Who has become the new King of the United Kingdom?

A. Prince Charles III
B. Prince Andrew
C. Prince Edward
D. Prince William

Ans-A

• Prince Charles III has become the new King of the United Kingdom.
• He will be known as King Charles III.
• He became the new King of England after the demise of his mother, Queen Elizabeth III on September 8, 2022.
• King Charles III was born in Buckingham Palace in 1948 during the reign of his maternal grandfather George VI.

6) Which country has issued 82,000 student visas, highest number to Indians in 2022?

A. USA
B. Russia
C. United Kingdom
D. United States

Ans-D

• The United States issued a record of 82,000 student visas to Indians in 2022, according to the US embassy in India.
• Indian students received more US student visas than any other country.
• Indian students comprise nearly 20% of all international students studying in the United States, with the Open Doors report in 2021 showing there were 167,582 students from India in the 2020-2021 academic year.

7) Bihar CM Nitish Kumar has inaugurated India’s longest rubber dam ‘Gayaji Dam’ on -                     

A. Koshi River

B. Falgu River
C. Punpun River
D. Ganges

• Bihar Chief Minister Nitish Kumar has inaugurated India’s longest rubber dam ‘Gayaji Dam’ on the Falgu  River in Gaya.
• It is 411 meters long & 3 meters high.
• With the rubber dam on the Falgu River, which is a vast stretch of sand dunes, it will draw more pilgrims and change the landscape.
• The dam has been built at an estimated cost of ₹324crore. Experts from IIT (Roorkee) were involved with the project. There will be enough water in the dam round the year for the convenience of pilgrims.

8) ‘Ni-kshay 2.0 portal’, which was launched recently, is associated with which disease?

A. Cancer
B. Tuberculosis
C. COVID-19
D. Anaemia

Ans-B

• Indian President Droupadi Murmu is set to launch the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan ‘Nikshay 2.0’ portal.
• The Union Ministry of Health and Family Welfare has set a target for eradication of Tuberculosis by 2025.
• Nikshay 2.0 is a digital platform for community support for the persons with TB. It provides additional patient support to improve treatment outcome of tuberculosis patients.

9) Who became the first Indian to win Gold Medal in Javelin in the Diamond League Championship?

A. Shivpal Singh
B. Neeraj Chopra
C. Davinder Singh
D. Kashinath Naik

Ans-B

• Neeraj Chopra won the prestigious Diamond League Finals in Zurich by securing Gold Medal with a throw of 88.44 metres.
• With his latest achievement, he also became the 1st Indian ever to win the championship.
• The 24-year Chopra finished ahead of Czech Republic's Jakub Vadlejch and Germany's Julian Webber to script history.

10) Who has been appointed as the next Chief of the United Nations Human Rights?

A. Achim Steiner
B. Melissa Flaming
C. Susan Akram
D. Volker Turk

Ans-D

• The United Nations on September 8, 2022, approved the Austrian Diplomat Volker Turk to be the new High Commissioner of UN Human Rights.
• He will replace Chilean President Michelle Bachelet in the sensitive and high-profile post.
• The 57-year-old Turk has spent most of his career within the UN system, with a particular focus on refugees.

11) “World Physiotherapy Day” is observed everyyear on -

A. 8th September
B. 9th September
C. 10th September
D. 11th September

Ans-A

• World Physiotherapy Day is observed every year on September 8.
• Physiotherapy deals with the management of chronic conditions & underlying issues related to pain.
• Objective – To raise awareness about the crucial role physiotherapists play in keeping people fit & improving quality of life.
• The day was first observed on 8 September 1996.
• Theme 2022 – Prevention and Management of Osteoarthritis

12) Where will Prime Minister Narendra Modi inaugurate the World Dairy Summit on September 12, 2022?

A. Ahmedabad
B. Pune
C. Sonipat
D. Noida

Ans-D

• Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the World Dairy Summit on September 12, 2022, in  Noida at India Expo Centre and Mart.
• India is organizing the World Dairy Summit after almost a 48-year gap.
• It will bring together approx. 1500 participants from all over the world, including CEOs of dairy processing companies, dairy farmers, and other stakeholders.

13) Pieter Elbers has been appointed as the CEO of which Airline?

A. Air India
B. SpiceJet
C. IndiGo
D. Go First

Ans-C

• InterGlobe Aviation (IndiGo) announced that Petrus Johannes Theodorus Elbers has joined the company as chief executive officer (CEO).
• Earlier in May 2022, the board had approved the appointment of Pieter Elbers as chief executive officer of the company and he will join IndiGo on or before 1 October, 2022.
• He succeeded the position of Ronojoy Dutta, who decided to retire on 30 September 2022.

14) Healthcare sector in India is expected to grow to reach a size of $50 billion by which year?

A. 2025
B. 2027
C. 2030
D. 2035

Ans-A

• The Healthcare sector in India is expected to grow to reach a size of $50 billion by 2025, said Union Minister Jitendra Singh.
• Addressing the 14th CII Global MedTech Summit titled Seizing the Global Opportunity, Jitendra Singh said, Healthcare has become more focused on innovation and technology over the past two years and 80% of healthcare systems are aiming to increase their investment in digital healthcare tools in the coming five years.
• Telemedicine is also expected to reach $5.5 billion by 2025.

15) Which state government has launched rainwater harvesting scheme named ‘CHHATA’?

A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Ans-A

• The Odisha government has launched a rainwater harvesting scheme named ‘Community Harnessing and Harvesting Rainwater Artificially from Terrace to Aquifer (CHHATA).
• Objective – To reinvigorate groundwater resources and improve the water table from next month.
• It will be implemented for a period of five years.
• An estimated 373.52 crore liter of water will be harvested during the scheme period between 2022- 23 and 2026-27. It will be implemented through the existing manpower department of Water Resources (DoWR) with an outlay of Rs 270 crore.

16) A National Conference 'Manthan' inaugurated by Nitin Gadkari in -

A. Bengaluru
B. Chennai
C. Hyderabad
D. Coimbatore

Ans-A

• Union Minister for Road, Transport, and Highways, Nitin Gadkari will inaugurate ‘Manthan’ in Bengaluru.
• Manthan is a three-day invitation conference cum public EXPO.
• Manthan aims to discuss multiple issues and opportunities in the roads, transport, and logistics sector and engage with the state.
• The theme of Manthan is ‘IDEAS TO ACTION: Towards a smart, sustainable, road infra, mobility, and logistics ecosystem.’

17) Which country has gifted a white horse named 'Tejas' to Rajnath Singh, Indian defence minister?

A. Japan
B. North Korea
C. Mongolia
D. Kyrgyzstan

Ans-C

• Rajnath Singh, was gifted a majestic horse by the Mongolia’s president, seven years after Prime Minister Narendra Modi received a similar gift from the leadership of this country.
• "A special gift from our special friends in Mongolia. I have named this magnificent beauty, 'Tejas'. Thank you, President Khurelsukh. Thank you Mongolia," Mr Rajnath Singh tweeted.
• In 2015, Prime Minister Modi received a special gift - a brown racehorse - from his then Mongolian counterpart Chimed Saikhanbileg on his historic visit to this country.
• Mr Singh's visit to Mongolia from September 5 to 7 is the first-ever tour to the East Asian country by an Indian defence minister.

18) Union cabinet approved the implementation of 2nd phase of which metro project at ₹1957 crores?

A. Noida
B. Ahmedabad
C. Kanpur
D. Kochi

Ans-D

• Union Cabinet has approved the second phase of the Kochi Metro Rail project, which will have 11 stations covering a length of over 11 km and cost Rs 1,957 crore.
• The first phase in Kochi from Aluva to Petta, covering a length of 25.6 Km with 22 stations at an estimated completion cost of Rs.5181.79 crore, is fully operational.
• The second phase from JLN Stadium to Infopark will pass through Kakkanad.
• The Kochi Metro Phase 1A project of viaduct of 1.80 km between Petta to SN Junction with an approved cost of Rs 710.93 crore is being implemented as a state sector project.

19) Who has taken additional charge as Chairman & Managing Director (CMD) of Bharat Electronics Limited (BEL)?

A. Shri Mihir Kanti Mishra
B. Dinesh Kumar Batra
C. Dr. Nalin Shinghal
D. Dr G Satheesh Reddy

Ans-B

• Dinesh Kumar Batra, Director (Finance) & CFO, has taken additional charge as Chairman & Managing Director (CMD) of Navratna Defence PSU Bharat Electronics Limited (BEL) with effect from September 1, 2022.
• He was instrumental in the company’s move to foray into the Electro-Explosive segment.
• He is also credited with BEL entering into Li-on battery packs for automobiles to support the eMobility programme of the Government of India.
• He is a member of the Board of BEL subsidiaries, BELThales Systems Limited (BTSL) and BEL Optronic Devices Limited (BELOP).

20) Who has been appointed as the Brand Ambassador of "Pintola"?

A. Gurpreet Singh
B. Sunil Chhetri
C. Bhaichung Bhutia
D. Sandesh Jhingan

Ans-B

• Indian superfood brand Pintola, Fast-movingconsumer goods (FMCG) company announced a renowned Indian Football Captain, Sunil Chhetri as Brand Ambassador.
• He was appointed as Pintola Brand Ambassador for his similar values of consistency and perfection with the company to promote the idea of a healthier India to this generation.
• Sunil Chhetri is an Indian professional footballer who plays as a forward and captains both Indian Super League club Bengaluru and the India national team.

21) Ireland's Data Protection Commission fines USD 402 million on which mobile application?

A. Twitter
B. Instagram
C. Linkedin
D. TikTok

Ans-B

• The Data Protection Commission, Ireland's data privacy regulator, has reportedly fined Meta (META) the parent company of Instagram, a record fine of 405 million euros ($402 million) after the social media platform broke data protection laws.
• According to reports, the fine was related to Meta violating the General Data Protection Regulation and how the data of children on the app is handled.

22) In which state the 68th Nehru Trophy Boat Race has been organized in Punnamada Lake?

A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Madhya Pradesh
D. Kerala

Ans-D

• Pallathuruthi Boat Club recently won the 68th edition of the Nehru Trophy for a boat race held on the Punnamada Lake in Alappuzha district of Kerala.
• This edition of the Boat Race, held after a gap of two years due to the COVID-19 pandemic, was flagged off by DK Joshi, the Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar.