05th May Current Affairs 2022

Neural Beast's Current Affairs Today Section provides the latest and Best Daily Current Affairs 2022

05th May Current Affairs 2022
05th May Current Affairs 2022

1) What is India's rank in the World Press Freedom Index 2022? 

A. 133th 
B. 140th 
C. 150th 
D. 157th 

Ans-C

• The 2022 edition of the World Press Freedom Index has been published by the Reporters Without Borders (RSF). 
• India's ranking in the World Press Freedom Index has fallen down to 150th position from last year's 142nd rank out of 180 countries. 
• This year, Norway (1st) Denmark (2nd), Sweden (3rd) Estonia (4th) and Finland (5th) grabbed the top positions, while North Korea remained at the bottom of the list of the 180 countries and territories ranked by the Reporters Without Borders. 
• The ranking of India's neighbours, Pakistan at 157th position, Sri Lanka 146th, Bangladesh 162nd and Maynmar at 176th position. 


2) Which country has topped in the World Press Freedom Index 2022? 

A. Sweden 
B. Norway 
C. Switzerland 
D. Finland 

Ans-B

• The 2022 edition of the World Press Freedom Index has been published by the Reporters Without Borders (RSF). 
• India's ranking in the World Press Freedom Index has fallen down to 150th position from last year's 142nd rank out of 180 countries. 
• This year, Norway (1st) Denmark (2nd), Sweden (3rd) Estonia (4th) and Finland (5th) grabbed the top positions, while North Korea remained at the bottom of the list of the 180 countries and territories ranked by the Reporters Without Borders. 
• The ranking of India's neighbours, Pakistan at 157th position, Sri Lanka 146th, Bangladesh 162nd and Maynmar at 176th position. 


3) As per report “2021 Cryptocurrency Gains by Country”, What is India's rank? 

A. 12th 
B. 15th 
C. 18th 
D. 21st 

Ans-D

• According to the data released by crypto analytics firm Chainalysis, investors around the world realized total Crypto gains of $162.7 billion in 2021, compared to $32.5 billion in 2020. This is 2nd consecutive data by Chainalysis. 
• However, India ranked lowly at 21st with realized gains of around $1.85 billion while it is topped by the United States with an estimated realized Crypto gain of $49.95 billion. 
• The US is followed by the United Kingdom at 2nd with estimated realized Crypto gains of $8.16 billion, Germany ($5.82 billion), Japan ($5.51 billion) and China ($5.06 billion). 


4) Who has been appointed as the advisor to Prime Minister Narendra Modi? 

A. Tarun Kapoor 
B. Atish Chandra 
C. Hari Ranjan Rao 
D. Sanjeev Sanyal 

Ans-A

• Retired Indian Administrative Service (IAS) officer and former Petroleum Secretary, Tarun Kapoor has been appointed as the advisor to Prime Minister Narendra Modi. 
• Kapoor, a 1987-batch IAS officer of the Himachal Pradesh cadre, superannuated as the secretary of the ministry of petroleum and natural gas on November 30, 2021. 
• Senior bureaucrats Hari Ranjan Rao and Atish Chandra have been appointed as the additional secretaries in the Prime Minister’s Office (PMO). 


5) Who has been appointed as the chief national rifle coach by National Rifle Association of India (NRAI)? 

A. Abhinav Bindra 
B. Joydeep Karmakar 
C. Anjali Bhagwat 
D. Gagan Narang 

Ans-B

• Bengal shooter Joydeep Karmakar has been appointed as the chief national rifle coach by National Rifle Association of India (NRAI). 
• He will oversee Indian continent till 2025, including the Paris Olympics 2024. 
• He had missed a bronze medal by a whisker in men’s 50metre rifle prone event at 2012 London Olympics. He has been running his own shooting academy in Kolkata since 2015. 
• NRAI was founded in 1951 to promote and popularize the shooting sports in India. 


6) Which Neobank has become '100th Unicorn of India'? 

A. FI Money 
B. Niyo 
C. Open 
D. Kotak811 

Ans-C

• Bengaluru-based neo banking startup titled ‘Open’ becomes India’s 100th unicorn after raising $50 Million at a valuation of $1 billion from IIFL. 
• Open operates neobank that offers small and mediumsized businesses as well as enterprises nearly all the features of the bank with additional tools to better serve the customer’s needs. 
• The company is led by Google, Temasek, Visa, and Japan’s SoftBank Investments. 


7) Which city could expect 30 cm sea level rise by 2040, as per new research? 

A. Sydney 
B. Wellington 
C. Bali 
D. Male 

Ans-B

• Wellington could expect 30 centimetre sea level rise by 2040, a level that had not been expected before 2060, as per research published on May 2, 2022. 
• The research revealed that the sea level is rising twice as fast as previously forecast around parts of New Zealand and will put the country's two largest cities at risk decades earlier than expected. 
• This includes the capital city Wellington and the country's largest city Auckland. 


8) Which country hosted the India-Nordic Summit 2022? 

A. Finland 
B. Denmark 
C. Sweden 
D. Iceland 

Ans-B

• The 2nd India-Nordic summit was held in Copenhagen, Denmark on May 4, 2022. 
• Indian Prime Minister Narendra Modi has attended the summit along the prime ministers of Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden. 
• The summit primarily focused on post-pandemic economic recovery, climate change, renewable energy and the evolving global security scenario. 
• The first such summit was held in 2018. 


9) Which country is ranked at the Top of the ICC T20I Rankings? 

A. India 
B. Australia 
C. England 
D. New Zealand 

Ans-A

• India has solidified its lead in the ICC Men's T20I Team Rankings 2022 with 270 points, extending its lead over England by 5 points. 
• Australia on the other hand has strengthened its position as the best test team in the world by extending their lead by 9 points over India in the ICC Men’s Test Team Rankings 2022. 
• New Zealand has also retained its top rank in the ICC Men's T20I Rankings 2022. 


10) Who has been appointed as the new captain of the West Indies ODI and T20I Team? 

A. Jermaine Blackwood 
B. Shimron Hetmyer 
C. Shai Hope 
D. Nicholas Pooran 

Ans-D

• Nicholas Pooran has been appointed as the new captain of the West Indies ODI and T20I teams. 
• This comes after skipper Kieron Pollard announced his retirement from international cricket. 
• Shai Hope has been recommended as the vice-captain of the West Indies ODI team. 
• Nicholas Pooran has played 37 ODIs and 57 T20Is for West Indies and scored 1121 and 1193 runs respectively. He is a left-handed batsman. 


11) Which university has topped in the Times Higher Education (THE) Impact Rankings 2022? 

A. Stanford University 
B. Western Sydney 
University 
C. Harvard University 
D. University of Oxford 

Ans-B

• The Times Higher Education (THE) has released the 2022 edition of its Impact Rankings. 
• 8 Universities from India are placed in the top 300 universities in the world. 
• The ranking is topped by Western Sydney University (Australia); followed by Arizona State University (The US), Western University (Canada). 
• India is the joint fourth most-represented nation across the rankings, with 64 universities featuring in total (the same number as Turkey). 


12) Which General Insurance Company has announced to launch ‘Pay as you Drive’ program? 

A. TATA AIG 
B. HDFC ERGO 
C. ICICI Lombard 
D. Bajaj Allianz 

Ans-B

• HDFC ERGO General Insurance Company has announced to launch ‘Pay as you Drive’ program. 
• This insurance offers distance-based insurance to reduce upfront costs of premium. The program will be available for owners of new Maruti Suzuki cars in selected cities up to May 14, 2022. 
• This program is applicable for 10,000 policies or ₹50 lacs of premium whichever happens earlier. The driving distance will be measured with the help of a telematics device in the vehicle. 


13) Who has been appointed as the ex-officio member of RBI Menetary Policy Committee? 

A. Ashima Goyal 
B. Mridul Saggar 
C. Rajiv Ranjan 
D. Jayanth Varma 

Ans-C

• Rajiv Ranjan has been appointed as the ex-officio member of the Monetary Policy Committee (MPC) by Central Board of Directors of Reserve Bank of India (RBI). 
• He replaced Mridul Saggar, who retired last month. Prior to this, he was an advisor in-charge in the monetary policy department, before he was elevated as an executive director. 
• MPC is a 6-member body and is headed by RBI governor. There are 3 members from RBI and 3 members nominated by Government. 


14) Which IIT has tied up with India Meteorological Department to develop user-friendly weather forecasting app? 

A. IIT Madras 
B. IIT Bombay 
C. IIT Kharagpur 
D. IIT Kanpur 

Ans-B

• The Indian Institute of Technology (IIT)-Bombay has signed an agreement with the Indian Meteorological Department of the Ministry of Earth Sciences Government of India, to develop climate solutions for stakeholders at the village, city, and district levels. 
• The agreement coincided with the 10-year completion of the Interdisciplinary Program in Climate Studies (IDPCS) at IIT Bombay, which was established in 2012 with significant financial backing from the Department of Science and Technology, Ministry of Science and Technology. 


15) Who has become 1st Indian to win a Gold at IWF Junior World Championships 2022? 

A. Anjali Patel 
B. Muna Nayak 
C. Harshada Sharad Garud 
D. Maibam Martina Devi 

Ans-C

• Harshada Sharad Garud became the first Indian to win a Gold medal at IWF Junior World Championships 2022 in Heraklion, Greece. 
• She lifted 153-kilogram in the 45-kg weight category, that included 70 kg in Snatch and 83 kg in Clean and Jerk to finish on top of the podium. 
• Turkey’s Bektas Cansu bagged silver medal and Moldova’s Teodora-Luminita Hincu won the bronze medal. 


16) Which university has won the 2nd edition of the Khelo India University Games 2021? 

A. Amity University 
B. JAIN University 
C. GD Goenka University 
D. SRM University 

Ans-B

• JAIN (Deemed-to-be University) with 20 gold, 7 silver and 5 bronze medals has won the 2nd edition of the Khelo India University Games 2021. 
• Lovely Professional University (LPU) with 17 golds has placed second and Punjab University placed third with 15 gold medals. 
• Siva Sridhar has emerged as the star swimmer by winning 11 gold. 
• The closing ceremony of KIUG was held at Sri Kanteerava Outdoor Stadium, Bengaluru. 


17) Who has been awarded the Nirmal Deshpande Memorial World Peace Prize? 

A. Anshul Swami 
B. General Tej Kaul 
C. Nand Mulchandani 
D. Gyaneshwari Yadav 

Ans-B

• The awards committee of Akhil Bharat Rachanatmak Samaj (ABRS) under the chairmanship of Mohan Joshi (vice-president ABRS and former MLC of Maharashtra) awarded General Tej Kaul (retired) with the prestigious Dr Nirmala Deshpande Memorial (DNDM) Global Peace 
• Award at a glittering ceremony, held recently at New Delhi. 
• The award ceremony was held on the occasion of late Nirmala Deshpande’s 14th Memorial Day celebration. 


18) Who has become the new director of Corbett Tiger Reserve? 

A. Satya Easwaran 
B. Naresh Kumar 
C. Nand Mulchandani 
D. Tuna Madhavan 

Ans-B

• Naresh Kumar has been appointed as the new director of the Corbett Tiger Reserve in Uttarakhand, according to an official order. 
• An Indian Forest Service officer of the 1999 batch, Kumar replaces Rahul who was suspended recently in connection with illegal constructions and felling of trees in the core zone of the reserve, an order issued by Forest Secretary Vijay Kumar Yadav said. 


19) Who has been appointed as the Secretary in the Ministry of Electronics and Information Technology? 

A. Sangeeta Singh 
B. Vishakha Mulye 
C. Alkesh Kumar Sharma 
D. Abraham Kaya 

Ans-C

• Senior IAS officer Alkesh Kumar Sharma, has taken over the role of secretary, Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY). 
• Sharma was earlier secretary (Coordination), Cabinet Secretariat. 
• Sharma had earlier served as the additional chief secretary-industries of the Kerala govt from May 2020 to April 2021. 
• From September 2019 to April 2021 Sharma was the Managing Director of Kochi Metro Rail as well as CEO of Cochin Smart City Mission. 


20) Where has the fourth edition of MeghalayaGames 2022 started? 

A. Tura 
B. Shillong 
C. Jowai 
D. Cherrapunji 

Ans-B

• In Meghalaya, the 4th edition of Meghalaya Games2022 began on 3rd May 2022 at various sports facilities in Shillong. 
• A total of over 2,500 athletes from 19 different disciplines are participating in the mega sports event held as part of the 50th Statehood Day Celebrations. 
• The games will conclude on the 7th of this month. 


21) Which team has won 75th Santhosh Trophy National Tournament? 

A. Tamil Nadu 
B. Karnataka 
C. Kerala 
D. West Bengal 

Ans-C

• Kerala has defeated the 32-time champion West Bengal in a penalty shootout to win its 75th Santhosh Trophy National Tournament for the seventh time at the Payyanad Stadium in Malappuram, Kerala. 
• This is the first time that Kerala has won on home soil since 1993. 
• Top goal scorer(s): Jesin Tk. Thonikkara (Kerala) (9 goals) 
• Best player: Jijo Joseph (Kerala) 
• Best goalkeeper: Priyant Singh (West Bengal)